? Как получить кредит?
Головна - Блог - Кредит для фізичних осіб - Скільки стипендія у студентів в 2018 році

Скільки стипендія у студентів в 2018 році

Питання стипендій лишається найактуальнішим для молодих людей, що вступають або вже навчаються в вузах України. Отримувати навіть невелике фінансове забезпечення важливо для оплати освіти, проживання в гуртожитку, харчування і багато іншого, в чому можуть потребувати студенти. У цьому році великий резонанс викликала постанова Кабміну «Про внесення змін до стипендіального забезпечення», в якому вказано новий порядок нарахування виплат і скорочення бюджетних місць майже наполовину. Скільки стипендія у студентів в 2018 році і що робити, якщо терміново потрібні гроші, розповімо в цій статті.

 

Нарахування стипендій у 2018 році

 

Скільки стипендія у студентів в 2018 році

Зміна порядку нарахування грошових виплат учням вузів стосується двох видів стипендій - соціальної та академічної. Перша призначається для студентів з бідних сімей і соціально незахищених громадян, а друга виплачується за досягнення в навчанні. Згідно з новим порядком нарахування, отримувати такі стипендії тепер буде всього 7% від загального числа учнів, що більш ніж на 20% менше, ніж було кілька років тому.

 

Розмір соціальної стипендії в 2018 році для учнів навчальних закладів різного ступеня акредитації виглядає наступним чином:

 

  • профтехучилища - від 450 до 1180 грн;
  • вищі навчальні заклади I-II рівня акредитації - 890 грн;
  • вищі навчальні заклади III-IV аккр. - від 1180 до 2360 грн;

 

 

У 2018 року змінилися критерії розподілу бюджетної фінансової допомоги студентам і тепер, соціальні стипендії нараховуються з урахуванням доходу сім'ї, середнього бала за рік, особистих успіхів у навчанні та інших норм, встановлених Кабінетом Міністрів України. Мова йде про дітей з неблагополучних сімей і сиріт від 18 до 23 років, які мають право отримувати соціальну і академічну стипендію, в той час як інші групи учнів мають право лише на другий тип виплат.

 

 

Процедура визначення академічних стипендіатів в новому розгляді зазнала серйозних змін і тепер, щоб залишатися на бюджеті і отримувати фінансову допомогу, потрібно не тільки мати усереднену четвірку за семестр, але і бути у верхній частині рейтингу учнів, який ВНЗ повинні будуть скласти самостійно. Законодавчо не передбачено єдиної рейтингової системи для розподілу стипендій, тому є ризик суб'єктивного оцінювання, що сильно знижує шанси на отримання грошей більшості студентів.

 

Хто отримає стипендію в 2018 році?

 

Кабмін прийняв рішення про розширення переліку списку учнів вищих навчальних закладів, які в 2018 році зможуть отримувати соціальні грошові виплати по навчанню. Варто домовитися про те, що отримувати цей тип виплати мають права лише студенти, які не отримують академічну стипендію, соціальну допомогу (крім сиріт і дітей без батьківського піклування) та не перебувають в академічній відпустці. У список одержувачів соцстипендії входять:

  • діти без батьківської опіки і сироти;
  • учні з бідних сімей;
  • інваліди I-III групи;
  • студенти, що залишилися без батьків на момент надходження;
  • діти учасників бойових дій і шахтарів;
  • вимушені переселенці та біженці.

 

Нарахування соціальних стипендій в Україні - робота служб соціального захисту громадян, які перебувають на навчанні у вищих навчальних закладах. Незважаючи на широкий список можливих одержувачів, претендувати на соціальну стипендію мають право лише ті учні, чий рейтинг досить високий, немає незадовільних оцінок і академічної заборгованості.

 

Кому буде підвищена стипендія?

 

Розглядаючи постанову КМУ № 882, очевидно, що приблизно 40% студентів денної форми, які навчаються на бюджеті, будуть отримувати академічну стипендію, з яких тільки 3% отримають надбавку до неї за результатами рейтингового відбору. Нова система, затверджена в цьому році, передбачає виплату звичайних і підвищених академстипендій тільки за рейтинговими списками учнів, де вказано їх середній бал і успішність з кожного предмета окремо.

 

Кому буде підвищена стипендія?

Враховується бал з кожного навчального предмету, а до рейтингу включено всіх учнів денної форми, які набрали незадовільний середній бал, що мають прогули або інші нарікання з боку керівництва вузу. Студенти, які отримали вищий середній бал по закінченню навчального семестру отримують підвищену стипендію, яка вище мінімальної академічної майже на 50%.

 

 

З 2018 року вищі навчальні заклади не тільки визначають вимоги для участі в рейтингу стипендіатів, але і встановлюють правила і порядок нарахування грошових коштів, керуючись постановою Кабіна, та стверджуючи процедуру на засіданні вченої ради. Для розгляду спірних ситуацій повинна бути створена стипендіальна комісія, у складі якої повинні бути представники керівництва вузу та студентської спільноти. Це дозволить виключити ймовірність махінацій з розподілом державних коштів і гарантувати матеріальне забезпечення нужденним або заслужив його учням.

 

 

Якщо терміново потрібні гроші, щоб оплатити навчання або витрати, пов'язані з ним, але отримати стипендію не виходить, варто оформити термінову позику для студентів в компанії MyWallet, яка видає позики з 18 років без довідки про доходи, не вимагаючи поруки батьків та інших документів. Все що потрібно - це паспорт, ідентифікаційний код та доступ до інтернету.

 

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...