? Как получить кредит?
Головна - Блог - Фінансова грамотність та планування - Вартість навчання у вузах Києва та Харкова

Вартість навчання у вузах Києва та Харкова

Ціна на вищу освіту в Україні невпинно зростає, щороку збільшуючись приблизно на 10%, але найбільше українців вражає розкид цін, коли в вузах різних міст з одним ступенем акредитації вартість навчання відрізняється в 2-3 рази. Найбільш популярними для абітурієнтів залишаються вищі навчальні заклади Харкова та Києва, де можна отримати освіту практично з будь-якої спеціальності. Перш ніж вибирати, варто уважніше дізнатися не тільки про умови вступу, а й про вартість навчання у вузах України.

Чому зростає ціна на вищу освіту

Вартість навчання у вузах Києва та Харкова

Ціна на вищу освіту збільшується щорічно з урахуванням зростання темпів інфляції, який в 2017 склав близько 40%. Враховується також сума витрат на підготовку одного фахівця, в яку входять зарплати викладачів, платежі за комунальні послуги, покупка нових підручників, меблів та іншого. Варто зазначити, що до 2014 року вартість навчання у вузах залишалася практично незмінною протягом 7 років і коригувалася незначно. У 2018 році підвищення вартості контрактного навчання - це вимушений захід, на який йде керівництво університетів, щоб покривати витрати на утримання приміщень та їх обслуговування. Проблема в тому, що державний бюджет розрахований лише на студентів і покриває витрати лише на їх навчання, тоді як використання бюджетних грошей в особистих цілях вузу заборонено.

За статистикою велика частина молодих українців залишається навчатися в своєму місті або відправляється в регіональний центр, якщо проживає в маленьких населених пунктах. Однак Харків і Київ щорічно залучають студентів і з інших міст, пропонуючи більш цікаві спеціальності і можливості навчання.

Вартість навчання в Харкові

Ціна на навчання в усіх вищих навчальних закладах Харкова виросла майже на 15% в порівнянні з минулим роком, що дещо скоротило кількість контрактників, але не зменшило їх загальне співвідношенні з учнями на бюджеті. Середня вартість навчання на бакалавраті за класичними спеціальностями становить 7 000 гривен, тоді як навчання більш сучасним і актуальним професіям обійдеться приблизно в 30 000 гривень на рік. Цінова політика не встановлена ​​на державному рівні і кожен університет сам встановлює вартість, погоджуючи її на спеціальній комісії за освітою.

Ціна навчання в Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна варіюється від 11 000 до 22 000 гривень в залежності від спеціальності. Дешевими залишаються такі напрямки як «економіка» і «міжнародна статистика», тоді як «право», «російська мова і література» вважаються найдорожчими. У Харківському політехнічному інституті більшість напрямків навчання стоять в районі 10 000 гривень, а в Національному аерокосмічному університеті ім. М.Є. Жуковського ціна на класичні напрямки підготовки починається від 7 500 гривень в рік; на більш сучасні до 13 000 грн.

Якщо брати усереднену вартість спеціальностей різного напряму, то найдешевшими в харківських вузах залишаються класичні спеціальності технічного характеру:

  • інженерія;
  • математика;
  • кібернетика;
  • будівництво;
  • сільське господарство.

Вартість навчання за цими напрямками завжди була відносно невисокою і в перспективі залишиться такою через невисокий щорічний набір. Найдорожчим залишається навчання професіям, пов'язаним з бізнесом, економікою і комп'ютерними технологіями. Окремо варто виділити медичну освіту, яке є найдорожчою не тільки в Харкові, де коштує близько 32 000 гривен в рік, але і в інших містах України.

Вартість навчання в Києві

Київ пропонує абітурієнтам не лише більше можливостей для самореалізації, володіючи перевагами столиці, а й 5 топових вузів, які входять до міжнародних рейтингів. Тому ціна підготовки одного бакалавра будь-якої форми навчання в столиці дещо вищий, ніж в інших містах. Найдорожчими залишаються Національний Університет ім. Т.Шевченка та Києво-Могилянська академія, середня річна ціна навчання в яких склала 35 000 гривень. Традиційно дорогими залишаються спеціальності, пов'язані з міжнародним правом, юриспруденцією, бізнесом і економікою.

Вартість навчання в Києві

Технічні спеціальності в провідних столичних вузах коштують трохи дешевше і обійдуться в середньому в 25 000 грн в рік, пропонуючи в цілому такий же рівень якості, як і в Харківських вищих навчальних закладах. Медична освіта в Медичному університеті ім. Богомольця буде коштувати навіть дешевше - 30 000 грн. Найбільш бюджетними київськими вузами для абітурієнтів, які вступають на технічні спеціальності залишаються університет ім. Драгоманова та Національний транспортний університет. Бажаючі навчатися гуманітарних професій можуть звернути свою увагу на Педагогічний та Транспортний університети, середня вартість навчання в яких становить 14,5 тисяч гривень на рік.

Підсумок

Здобути вищу освіту в Україні задоволення недешеве, особливо якщо вибрати Київ чи Харків для вступу в місцеві вузи. Нерідко трапляється так, що для того, щоб оплатити семестр не вистачає зовсім трохи грошей. В такому випадку можна взяти цілодобову онлайн позику в компанії MyWallet, оформити яку можна з 18 років без довідки про доходи та поручителів.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...