? Как получить кредит?
Головна - Блог - Кредит для фізичних осіб - Чи варто брати кредит від приватної особи? Переваги та ризики приватних позик

Чи варто брати кредит від приватної особи? Переваги та ризики приватних позик

На мою думку, перед тим як брати кредит в лихваря, треба дуже добре подумати. По-перше, це займає багато часу. По-друге, часто лихварі приховують відсотки та  штрафи, щоб уникнути податкової, тому ви можете стикнутись з прихованими комісіями, на які ви не розраховували. Тому я не рекомендую такий вид кредитування.

Володимир Мінкович

Засновник сервісу Kredit-Ok. Кредитний експерт компанії Mywallet.

Оформити позику у приватного кредитора в Україні стає все більш популярним способом вирішення фінансових проблем, особливо на тлі посилення вимог з боку банків. Знайти приватника можна за допомогою інтернету або рекомендацій знайомих, попередньо уточнивши умови отримання і суму позики, але виникає питання: чи варто брати кредит від приватної особи, і які переваги і ризики такого кредитування.

Ризики і вигоди приватного кредитування

Чи варто брати кредит від приватної особи? Переваги та ризики приватних позик

Лихварство в Україні - це цілком законна діяльність, регульована цивільним кодексом, згідно з яким сторони укладають договір про передачу позикодавцем певної власності на користь позичальника із зобов'язанням її повернення. Умови угоди встановлюються індивідуально і не регламентуються законодавчо, так що позикодавець має право отримувати відсоток будь-якого розміру, якщо в договорі не вказано інше. Але часто лихварі ховають відсотки, щоб не сплачувати податки, вказуючи в документах не суму видачі, а суму повернення. Відсотки можуть оформлятися як частка посередника або плата за консультаційні послуги, яких насправді немає.

Використовуючи нехитрі схеми, приватні кредитори намагаються збільшити свій заробіток всіма способами, що не завжди вигідно для позичальника. Наприклад, укладення договору позики, на якому наполягають лихварі, може бути замінено розпискою, але тут є нюанси. Розписка - юридичний документ, який не вимагає вказівки розміру штрафу за прострочення за платежами, так як відповідно до Цивільного кодексу, ці пункти прописані за замовчуванням. У той же час в договір позики кредитор може внести будь-які умови і вказати розмір штрафів, що перевищує аналогічний показник по розписці.

Щоб уберегти себе від завищених відсотків і штрафів, позичальнику слід уважно читати договір. Це також допоможе убезпечитися від шахраїв, які часто намагаються внести в такі документи пункти про велику заставу і передачі права власності. Шахраї користуються довірливістю і неуважністю клієнтів, а отримавши підпис в договорі, використовують всі засоби, щоб стягнути прописане в договорі майно. Іншими недоліками приватного кредитування є:

  • невеликі суми позик;
  • короткі терміни погашення;
  • жорсткі умови договору;
  • великий відсоток.

Ці недоліки обгрунтовані, якщо враховувати, що кредитор також йде на ризик, адже позичальник може відмовитися виплачувати заборгованість, змінити місце проживання або покинути країну. Вигоди звернення до лихваря:

  • швидка видача грошей готівкою;
  • мінімум необхідних документів;
  • вільний графік внесення платежів;
  • можливість домовитися про вигідніші умови кредитування.

Співвідношення ризиків і вигод цього фінансового продукту можна вважати оптимальним у порівнянні з банківським кредитуванням, але варто уважно підходити до вибору кредитора.

Як правильно оформити приватний кредит

Оформляючи кредит, потрібно дуже уважно вивчити запропоновані умови і порахувати процентну ставку самостійно, щоб не дивуватися підсумковій сумі позики. Але навіть незважаючи на всі обережності, дуже часто позичальники потрапляють у неприємні ситуації з вини кредитора. Щоб цього не сталося, варто дотримуватися наступних правил:

Як правильно оформити приватний кредит

  1. Не підписувати договір, де зазначена необхідність внесення передоплати.
  2. Уникати додаткових зобов'язань по кредиту.
  3. Документально підтверджувати всі платежі за позикою, зберігаючи квитанції або беручи розписку у позикодавця.

Кредит від приватного інвестора вважається оптимальним варіантом в порівнянні з банківським кредитуванням, якщо потрібна невелика сума грошей швидко і на спрощених умовах, але оформлення онлайн-кредиту в MyWallet вигідніше. Взяти онлайн кредит на банківську картку може кожен громадянин України від 18 до 65 років з постійним трудовим доходом, і для цього не потрібна застава.

Переваги кредитування в MyWallet

Час оформлення кредиту на сайті компанії складає 20 хвилин, а гроші надходять на карту будь-якого українського банку, номер якої був зазначений при реєстрації. З документів потрібно тільки паспорт і код ІПН, а перевагами позики стане:

  • фіксована процентна ставка;
  • прозорі умови кредитування;
  • відсутність прихованих комісій і платежів;
  • послуга пролонгації;
  • зручні інструменти обслуговування позики;
  • доступність онлайн-сервісу 24/7 з будь-якої точки світу.

Сума кредиту становить від 100 до 15 000 гривень і видається на термін до 30 днів, а клієнт має право витрачати позикові кошти на будь-які цілі і погашати позику за вільним графіком.

Якщо терміново потрібні гроші, не варто йти до лихварів набагато вигідніше звернутися в компанію MyWallet, яка працює на підставі державної ліцензії строго в правовому полі, надаючи вигідні позики онлайн на карту.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...