? Как получить кредит?
Головна - Блог - Споживчі кредити - Вартість 1 куба гарячої та холодної води в Україні

Вартість 1 куба гарячої та холодної води в Україні

Оплату комунальних послуг можна сміливо назвати однією з найбільших статей витрат сімейного бюджету українців, яким з кожним роком платити доводиться все більше і більше. Вартість споживання гарячої та холодної води встановлюється Національною комісією з регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг, але змінюється індивідуально для кожного регіону. Це пов'язано, в першу чергу, з труднощами доставки і очищення питної води через що державні підприємства змушені піднімати ціну. Іншою причиною є вартість послуг компаній-постачальників водоочисного обладнання, яка оплачується з гаманця кінцевого споживача.

 

Тарифи на холодну і гарячу воду в 2018 році?

Вартість 1 куба гарячої та холодної води в Україні

 

Вартість 1 куба води можна вважати відносно невисокою, особливо якщо порівнювати з іншими ресурсами - електрикою і газом, ціна яких в рази вище, але якщо брати її собівартість, то цифри будуть дещо іншими. Обслуговування водопостачальної інфраструктури обходиться найдорожче з об'єктивних причин. Головною залишається вартість очищення 1 куба води, що надходить на очисні споруди, використання реагенту і спеціального фільтраційного обладнання не покриває повної вартості роботи техніки і людей. Саме тому комунальники майже завжди залишаються в збитку, який покривається з державного бюджету.

 

 

Вартість холодної води

 

Подача холодної води в містах України відбувається безперервно і споживає до 50% потужності електронасосів та іншого обладнання, що здійснює її перекачування, що вже змушує коригувати ціни незалежно від споживання. Міські водоканали розраховують тарифи індивідуально, враховуючи:

  • подорожчання енергоносіїв;
  • зміна ціни на електрику;
  • необхідність підвищення заробітної плати співробітникам, проведення ремонтних робіт на ділянках і інше.

 

Для обліку спожитої води українці все частіше встановлюють лічильники, які дозволяють правильно порахувати вартість, не переплачуючи комунальникам зайвого. Однак не завжди таке рішення себе виправдовує, особливо якщо враховувати рішення Мін'юсту України, який ввів в тарифи на воду витрати на використання лічильників спожитої води, виходячи з:

  • витрат на планові перевірки показників;
  • ремонт і обслуговування лічильників;
  • витрат на транспортування, установку і демонтаж;
  • витрат на пломбування та розпломбування.

В результаті ціна 1 куба води з лічильником виходить вище, ніж без нього і складає в середньому 1,2 гривні. Це стосується переважно мешканців багатоквартирних будинків, так як власники приватної нерухомості платять за воду за іншим тарифом. Незважаючи на очевидну різницю в ціні 1 куба, кінцева сума за спожиті послуги водопостачання виходить значно менше завдяки точному обліку витрати. Фіксована норма на людину, як правило, перевищена і за фактом житель квартири стільки води в місяць не витрачає.

 

Ціна на гарячу воду в 2018 році в Україні

 

Зміна вартості гарячої води відбувається частіше, ніж холодної внаслідок різкого і сильного подорожчання енергоносіїв - природного газу, палива, вугілля. З огляду на те, що ціна газу на 2018 рік становить 6879 гривень за 1 тисячу кубометрів, то і тарифи на інші послуги теж були наведені на ринковий рівень. У вартість гарячої води неминуче закладається ціна на енергоносій і обслуговування системи водопостачання.

 

Розрахунок вартості 1 куба гарячої води проводиться не тільки Міністерством енергетики, але і міськими водоканалами, які вважають свої витрати виходячи з виду палива і складності обслуговування обладнання, що гріє воду. Середня ціна за 1 кубометр гарячої води в Україні становить 66,7 гривень, при тому, що враховується навіть наявність у ванній рушникосушки.

 

Як заощадити на споживанні води

 

Економити на споживанні води можна і потрібно, так як це дозволяє не тільки зберегти запаси прісної води, але і власні гроші, які легко можна витратити на що-небудь більш приємне. Всі способи давно перевірені і ефективно працюють, але вимагають щоденного виконання поки це не стане звичкою. Щоб заощадити на оплаті послуг водоканалу в першу чергу потрібно встановити лічильник на воду, опломбувати його і перевірити показання разом з комунальниками, інакше ціна буде розраховувати за встановленою нормою.

 

Як заощадити на споживанні води

 

  1. Закривати кран, коли вода не потрібна. Підраховано, що за час, поки людина чистить зуби, з крана витікає до 4 літрів, помноживши які на кількість мешканців і днів вийде пристойна сума.
  2. Використовувати посудомийну машину. Посудомийка - задоволення не з дешевих і окупиться лише через кілька років, але крім допомоги по господарству вона заощадить до 40 літрів води, витрачених при митті посуду вручну.
  3. Запускати тільки наповнену пралку. Прання однієї-двох речей в пральній машині призводить до величезної перевитрати води, яка помітна, якщо на неї встановлений лічильник.
  4. Усунути протікання. Навіть з протікаючого крану на добу може витекти до 2 літрів, що трохи в масштабах однієї квартири, але досить, якщо мова йде про багатоквартирному будинку.
  5. Зливний бачок унітаза з двома режимами. Зроблений не просто так, а щоб користувач міг вибирати, коли потрібно змивати в економному, а коли в нормальному режимі.

 

Підсумок

 

Платіжка за гарячу або холодну воду рідко тішить, пропонуючи до оплати кожного разу більшу суму, але якщо знати тарифи і вміти правильно економити, можна уникнути переплати. Якщо заборгованість за комунальні послуги вже з'явилася, то можна оформити онлайн кредит з поганою історією в компанії MyWallet, яка зараховує гроші на карту протягом півгодини і не вимагає довідки про доходи або застави.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...