? Как получить кредит?
Головна - Блог - Споживчі кредити - Тарифи на електроенергію для населення в Україні. Вартість 1 кВт в 2018 році

Тарифи на електроенергію для населення в Україні. Вартість 1 кВт в 2018 році

Електроенергія - найпопулярніший ресурс на сьогодні, і українцям доводиться платити за нього більше щороку. Тарифи на комунальні послуги зростають не пропорційно зарплат, а нові правила розрахунку вартості і зобов'язання, що вводяться урядом України, змушують громадян шукати додаткові способи заробітку і встигати гасити зростаючі заборгованості. Яка вартість 1 кВт для населення в 2018 році і де взяти гроші на оплату боргів за електроенергію, читайте в цій статті.

 

Тарифи на електрику в Україні

 

Тарифи на електроенергію для населення в Україні. Вартість 1 кВт в 2018 році

 

Підвищення тарифів стосується всіх послуг ЖКГ, а збільшення вартості електроенергії прописано постановою НКРЕКУ, в якій зазначено, що ціна буде збільшуватися поетапно в середньому на 25% від поточної. Підвищення почалося в 2015 році і сьогодні вже діє 5 етап підвищення ціни, що відрізняється від попередніх зміною обсягів споживаної електроенергії. Якщо раніше тарифна сітка ділилася на три рівні споживання:

  • до 100 кВт / год;
  • від 100 кВт / год до 600 кВт / год;
  • від 600 кВт / год,

 

то тепер залишилася лише дворівнева градація, а вартість послуг для жителів квартир і приватних будинків зрівняна, знижений обсяг споживання майже на 600 кВт/год. Завдяки цим заходам, вартість електроенергії в Україні залишається найнижчою в Європі, але рівень зарплат також сильно відрізняється від європейського.

 

Економія електроенергії за рахунок багатотарифний системи

Введення багатотарифної системи в Україні пройшло відносно непомітно і тому багато громадян навіть не знають про такий спосіб економії на оплаті спожитої електроенергії. Зараз діють тарифи:

 

  • одноставковий;
  • багатоставковий.

 

Одноставковий тариф не враховує часу доби і збільшення навантаження на розподільну систему й іншого, і нараховується тільки за обсяг спожитої електроенергії. Багатоставковий тариф враховує знижену витрату електрики в нічний час і в літній сезон. Головний його принцип в тому, що вартість 1 кВт буде збільшуватися під час високого навантаження на електромережу і знижуватися при її падінні, що дозволить українцям:

  • економити гроші на оплату електроенергії;
  • знизити навантаження на мережу;
  • спростити розрахунок вартості за 1 кВт.

 

Для обслуговування по багатоставковому тарифу потрібна установка спеціального дво- або трьохзонного лічильника, який буде враховувати зміни рівня споживання в різний час доби і сезони.

 

Чому зростає ціна на електроенергію

Головною причиною збільшення вартості комунальних послуг і 1 кВт зокрема, становить зростаюча інфляція, яка не дозволяє покривати витрати на вироблення, постачання та розподіл електроенергії. Підприємства цієї сфери залишаються дотаційними і щоб знизити витрати на них, держава змушена підвищувати вартість їх послуг для населення. На 2018 рік вартість 1 кВт/год для населення виглядає наступним чином:

  • до 100 кВт / год на місяць - 90 коп;
  • від 100 до 600 кВт / год на місяць - 168 коп.

 

Підвищення тарифів очікується в кінці року і початку наступного і буде прив'язано до масштабної державної реформи, яка повинна буде збільшити рівень зарплат і підвищити купівельну спроможність українців. Але є ризик, що підвищення вартості послуг ЖКГ знову перевищить аналогічний показник добробуту громадян. Крім цього, фахівці побоюються, що без адекватної нормативно-правової бази, чергове підвищення тарифів не призведе до поліпшення якості послуг для населення, тобто українцям доведеться платити більше за колишню якість.

 

Чому зростає ціна на електроенергію

 

Якщо говорити про економічну обґрунтованість підвищення тарифів на електроенергію, то варто розуміти, що це величина непостійна і якщо розкласти вартість 1 кВт/год для населення, то вийде наступна картина:

 

  • 65% - оптова ринкова вартість;
  • 14% - витрати на транспортування;
  • 18% - витрати обласних електромереж;
  • 3% - витрати на поставку.

 

З огляду на все вищесказане, очевидно, що вартість 1 кВт електроенергії буде зростати і далі, сильно випереджаючи показники по зарплатах, пенсіях і купівельній спроможності українців. Зростання заборгованості перед комунальниками загрожує відключенням житла від мережі або судовим позовом, який не обіцяє нічого хорошого.

 

Щоб позбутися від заборгованостей за комунальні послуги, варто звернутися в компанію MyWallet. Заявка на кредит онлайн оформляється протягом 20 хвилин і гроші приходять на карту будь-якого українського банку в обраному обсязі. Сума позики досягає 15 000 гривень, а повертати її можна протягом 30 днів або довше, скориставшись послугою пролонгації.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...