? Как получить кредит?
Головна - Блог - Споживчі кредити - Тарифи на ЖКГ. Яке очікується підвищення тарифів на послуги ЖКГ?

Тарифи на ЖКГ. Яке очікується підвищення тарифів на послуги ЖКГ?

Розмір платіжок за комунальні послуги неухильно зростає, тоді як зарплати і соціальні допомоги навіть не думають підвищуватися. Змінюється не тільки вартість послуг ЖКГ, а й принципи нарахування плати за користування і правила проведення платежів, що ставить українців в складне становище і вони змушені шукати способи знизити зростаючу заборгованість. Чому зростають тарифи ЖКГ і чи очікується підвищення в цьому році, розповімо в цій статті.

 

 

Тарифи на ЖКГ. Яке очікується підвищення тарифів на послуги ЖКГ?

Чому зростають тарифи ЖКГ

 

Зростання вартості за споживання комунальних послуг відбувається постійно і пов'язание з великою кількістю чинників, які мають світовий, державний або регіональний характер. Формальною причиною збільшення тарифів є закон України «Про житлово-комунальні послуги», який був прийнятий в листопаді минулого року і почав діяти 10 червня 2018 року. У ньому прописані положення для негайного виконання і ті, які вступлять в силу тільки в 2019 році. Зокрема, в новій версії закону прописується:

 

 

  • право споживачів вимагати з комунальників компенсацію за несвоєчасне проведення ремонтних або відновлювальних робіт;
  • готівкова виплата субсидій і пільг на оплату послуг ЖКГ;
  • обов'язок споживача оплатити пеню за прострочення по комунальним платежам.

 

Крім цього в новому законі прописується планове збільшення вартості природного газу, гарячої та холодної води, електроенергії та централізованого опалення, які виростуть ще на 20-30% до 2019 року. З урахуванням інфляції і швидкості індексації зарплат, платіжки ЖКГ ще довго будуть доставляти українцям незручності, заганяючи в борги. Головними причинами збільшення вартості комунальних послуг залишаються:

 

  • необхідність модернізації комунікаційних систем;
  • зростання заборгованості споживачів;
  • подорожчання енергоносіїв;
  • підвищення цін на паливо;
  • складності транзиту.

 

Ці фактори ключовим чином впливають на ціну у всіх країнах, але в Україні частіше відбувається різке значне підвищення тарифів, після чого вони продовжують рости, але вже повільно.

 

Які комунальні послуги подорожчають

 

У 2018-2019 роках очікується підвищення цін на всі види послуг ЖКГ з урахуванням їх собівартості і необхідності додаткових витрат, пов'язаних з виконанням вступившого в силу закону. Сюди входить необхідність встановити, підключити і звірити лічильники на газ, воду і світло у всіх приватних і багатоквартирних будинках.

 

Тарифи на воду

Зростання вартості ціни на гарячу і холодну воду затверджене постановою Нацкомісії з питань енергетики і комунальних послуг від 02.11.2017, яка діє і в поточному році. Остання редакція стосується більше водоканалів і великих промислових підприємств, тоді як для українців вартість 1 куба холодної води залишається на колишньому рівні, а ціна на гарячу воду складе 66,4 грн 1 куб.м.

 

Тарифи на електрику

Вартість електроенергії підвищується регулярно і в новій постанові НКРЕКП прописана вимога про чергове її підвищення:

  • на 9,5% з початку року;
  • на 6% з 1 квітня.

 

Тільки за перше півріччя ціна на електрику зросла на 15,5%, що не скасовує перегляду тарифів на друге півріччя і планове підвищення на 3-4% з урахуванням інфляції.

 

Тарифи на газ

Тарифи на газ

Платіжки за газ найболючіші для бюджету українців і з'їдають більшу частину всіх платежів за комунальні послуги. При цьому зростання ціни на блакитне паливо в цьому році ще не проходило і вона становить:

  • 5 065 грн за 1 000 куб. м. без ПДВ і податку на транспортування і розподіл;
  • 6 957 грн за 1 000 куб. м. з ПДВ та податками на транспортування і розподіл.

 

 

Підсумок

У 2018 році підвищення тарифів ЖКГ постановлено торішніми законами, які ще кілька років будуть визначати вартість комунальних послуг для українців. Крім цього в них прописані:

 

  • обов'язок наявності вузлів комерційного обліку спожитих послуг в будинках;
  • фінансова відповідальність за прострочення по комунальним платежам;
  • нові правила розрахунку вартості для різних категорій населення.

 

У 2018 році незмінними залишаються поки тільки тарифи на воду і газ, але з урахуванням ситуації в економіці, це ненадовго і українцям знову доведеться накопичувати борги за комунальні послуги, не маючи можливості їх сплатити.

 

Вирішити проблему з боргами за послуги ЖКГ допоможе швидка позика на карту від компанії MyWallet. Щоб її оформити, не потрібна довідка про доходи або застава, досить паспорта і коду ІПН. Сума кредиту становить від 100 до 15 000 гривень, а погашати його можна протягом 30 днів з можливістю скористатися пролонгацією на невизначений період. Вносити платежі можна готівкою або за допомогою карти і онлайн-сервісу MyWallet, який доступний цілодобово з будь-якого міста України.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...