? Как получить кредит?
Головна - Блог - Шахрайські схеми та афери - Що робити, якщо вкрали гроші з карти?

Що робити, якщо вкрали гроші з карти?

Шахраї активно освоюють нові способи «відносно чесного відбирання грошей у населення», а тому сьогодні все більш популярними стають афери в сфері інтернет-банкінгу і банківських карт. На жаль, раптове зникнення коштів з дебетової або кредитної карти вже не рідкість. Але панікувати в такому випадку не варто. Адже це кримінально каране діяння і при правильному алгоритмі дій цілком можливо не тільки повернути викрадені фінанси, а й домогтися покарання зловмисників. Так що робити, якщо вкрали гроші з карти?

Як крадуть з карти?

Слід зазначити, що використовувані банками системи шифрування і методи захисту інформації досить надійні. А тому навіть у самого хитромудрого зловмисника не вийде їх зламати. Більшість випадків шахрайства відбувається з вини самих власників карток.

До сих пір багато користувачів (особливо це стосується людей похилого віку) зберігають ПІН-код від карти в письмовому вигляді - на який-небудь папірці або в записнику. В такому випадку нескладно втратити відразу і карту, і записку з кодом. Знайшовший же легко зможе скористатися всім цим і зняти гроші в найближчому банкоматі або просто оплатити з карти якісь послуги.

Що робити, якщо вкрали гроші з карти?

Оплачувати товари картою можна при використанні бесчіпових карт або карт з безконтактної оплатою. При цьому шахраєві (або тому, хто знайде карту - в разі користування їй ці поняття рівнозначні) немає необхідності знати ПІН-код, оплату можна здійснювати без нього. На картах з безконтактної оплатою зазвичай встановлюється обмеження по сумі, яку можна одноразово витратити, не вводячи код. Але за великим рахунком це практично не захищає від зловмисників.

Більш складні способи викрадення грошей з карт припускають установку спеціалізованого шпигунського устаткування на банкомати з метою сканування і дублювання інформації про ПІН-код. Щоб уникнути цього, необхідно бути уважним і користуватися тільки перевіреними банкоматами, встановленими в банківських відділеннях і супермаркетах - місцях, де досить людно і є камери спостереження.

Як крадуть гроші з рахунку через мобільний банк?

Сьогодні багато власників карт користуються різними банківськими додатками. Платити і здійснювати операції через телефон, планшет або комп'ютер дуже зручно. Але існує ризик крадіжки інформації, наприклад, шляхом використання шпигунських програм або вірусів. Також телефон може бути просто вкрадений або загублений. Наявність незапароленного гаджета дозволить шахраєві списати кошти з рахунку, навіть не маючи на руках самої банківської карти.

Ще один поширений спосіб шахрайства полягає в тому, що зловмисник дзвонить власнику картки під виглядом співробітника банку, де у того є карта. При цьому під різними приводами у власника карти вивідувати одноразовий код на підтвердження транзакції, що посилається в СМС. Пам'ятайте (і про це написано в кожній такій СМС від банку), що банківські працівники ніколи не запитують пароль або ПІН-код карти.

Що робити якщо з карти вкрали гроші?

Банки намагаються максимально убезпечити себе від шахрайства, якщо воно пов'язане з недотриманням правил безпечної експлуатації дебетової або кредитної карти самим власником. Тому, коли вкрали гроші з карти, повернути їх через банк можна при одночасному дотриманні двох умов:

  • Клієнтом не порушені правила безпечного користування карткою.
  • Клієнт звернувся із заявою в банк протягом доби після скоєння шахрайської операції.

У свою чергу банк зобов'язаний інформувати власника про всі операції, що здійснюються за його рахунку відповідно до вимог договору. Якщо інформація про списання грошей з рахунку не надійшла держателю вчасно (або зовсім) з вини банку, то відповідальність за викрадення повністю покладається на організацію.

Отже, що ж робити, якщо у вас вкрали гроші з карти, але ви при цьому були гранично уважні і не порушували правил безпеки? Послідовність дій така:

  • Звернутися в банк (по телефону або особисто завітавши до офісу) і повідомити про шахрайської операції. Різними банками передбачені різні процедури, а тому подробиці краще уточнити в службі технічної підтримки.
  • Заблокувати картку, щоб зловмисники не змогли повторити списання грошей. Зробити це також можна по телефону або при особистому відвідуванні відділення банку. При цьому необхідно буде повідомити співробітникам додаткову інформацію - кодове слово, паспортні дані і т.д.
  • Написати претензію в банк і отримати на руки завізовану копію звернення із зазначенням дати. Це буде доказом того, щоб своєчасно звернулися в банк і повідомили про шахрайство.
  • Звернутися в поліцію із заявою про шахрайські дії. При цьому намагайтеся надати співробітникам правоохоронних органів максимально повну інформацію по операціях з картою і можливих підозрюваних. Якщо це було телефонне або інтернет-шахрайство, то надайте поліцейським листування або запис розмов, якщо такі є.

Надалі вам залишається лише чекати відповіді від банку і правоохоронних органів. Якщо зловмисники зняли гроші з картки не з вашої вини, а в цьому винні, наприклад, збої в системі безпеки банку, то організація після проведення внутрішнього розслідування, швидше за все, поверне вам викрадені кошти - незалежно від того, чи вдасться знайти викрадача і затребувати з нього гроші.

Звернутися в банк (по телефону або особисто завітавши до офісу) і повідомити про шахрайської операції.

У деяких випадках повернення коштів може затягнутися - до моменту пошуку злочинця, розгляду справи і винесення покарання. Зазвичай подібне відбувається, якщо банк після проведення внутрішньої перевірки заявляє, що ПІН-код при проведенні операції використовувався, і програмних збоїв не було. Тоді вина покладається не на банківську організацію, а на викрадача, і гроші потерпілому зобов'язаний повертати він.

Справа в тому, що технічно (і відповідно до законодавства України) банк не несе відповідальність за операції, що виконуються з ПІН-кодом. Адже в такому випадку немає технічної можливості встановити, ким саме була проведена операція. За замовчуванням вважається, що код відомий тільки власнику картки, а значить, операцію виконував він.

Як показує практика, у багатьох спірних випадках утрясти негаразди з банком і повернути зниклі кошти допомагає звернення до досвідчених адвокатів і юристів, а також оприлюднення самого факту події і його подробиць. При можливості намагайтеся використовувати ці варіанти, так як повернути кошти, стягнувши їх з злочинця, найчастіше досить непросто. Більшість банків не бажає робити собі антирекламу, особливо, якщо хоча б частково винна в злочині, і йде на незначні (в цих масштабах) витрати, щоб компенсувати вкрадену суму і не втратити клієнтів.

Як уникнути викрадення коштів з карти?

Звичайно, крадіжка грошей з рахунку або карти - це злочин, яким повинні займатися правоохоронні органи. Але, як відомо, береженого Бог береже. А тому, краще покладатися на себе і вжити всіх можливих заходів, щоб убезпечити себе від шахрайства.

Запобіжні заходи досить прості:

  • Не використовуйте прості ПІН-коди з однаковими цифрами або цифрами, розташованими по порядку, а також датами народження і іншими даними, які можна отримати, знаючи особисту інформацію.
  • Запам'ятовуйте ПІН-код на пам'ять і не зберігайте записки з ним в гаманці, паспорті, поруч з картою, а також не записуйте його в телефон або інші електронні гаджети, до яких зловмисники можуть отримати доступ.
  • Не повідомляйте одноразові паролі або PIN-код карти нікому. Цією інформацією цікавляться тільки шахраї. Співробітники банку ніколи не запитують таку інформацію.
  • Використовуйте сервіси СМС-повідомлення і інтернет-банкінгу, щоб своєчасно дізнаватися про операції по картці і контролювати їх.
  • Блокуйте карту і звертайтеся в банк і правоохоронні органи відразу ж, при надходженні інформації про підозрілі операції.

Як взяти кредит без поручителів і ризиків шахрайства?

Найбільшою проблемою для власника є викрадення коштів з кредитної картки. Адже в такому випадку можна не тільки позбутися викрадених грошей, але ще і залишитися належним кредитору. Уникнути подібних неприємностей можна, скориставшись послугами онлайн-сервісу MyWallet. Тут легко можна оформити кредит пенсіонерам або кредит на ремонт з мінімальним пакетом документів. А гроші можна отримати готівкою через системи онлайн-переказів, що убезпечить від можливого шахрайства з мобільним банком, картою або рахунком.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...