? Как получить кредит?
Головна - Блог - Фінансова грамотність та планування - CVV код безпеки на банківських картах: що це таке і як його дізнатися?

CVV код безпеки на банківських картах: що це таке і як його дізнатися?

Рівень різноманітних махінацій для захисту банківських карт дійшов до своєї вершини. Для того, щоб ще більше захистити користувача, банки впроваджують ще більш специфічні способи захисту карт. Крім ПІН-коду багато карти вже мають секретний код CVV - код безпеки. Це спеціальний вид захисту, який збільшує захищеність коштів власника на максимум.

Що означає CVV код на банківській картці?

Що таке CVV код на банківській картці?

CVV2 - Card Verification Value або ж CVC2 - Card Validation Code - це спеціальний код захисту, який складається з 3-х букв. На сьогоднішній день таку технологію використовують:

  • Visa;
  • MasterCard;
  • Інші системи.

CVV2 - захисний код, який був створений для здійснення транзакцій, а також платіжних операцій, де не потрібна фізична присутність банківської карти.

Як дізнатися захисний код і де він знаходиться на карті?

Захисний код CVV2 розміщений на задній стороні карти, на лінії, де повинен бути підпис користувача. Такий код знаходитися праворуч під магнітною стрічкою і має в складі 3 цифри. Якщо в зазначеному місці нанесено більше ніж 3 цифри, то враховувати необхідно тільки останні 3. Саме це і є код безпеки на карті клієнта.

Увага: Код безпеки не завжди можна знайти на карті. Код безпеки наноситися спеціальною індент-печаткою, яка не дуже надійна і ці цифри мають властивість швидко стиратися з пластика. Однак, якщо цифр не видно, то це означає, що їх можна дізнатися за допомогою інтернет-банкінгу.

Як дізнатися код безпеки CVV2 в банкінгу (приклад з Приват24)?

Якщо ж цифри стерлися або з якихось інших причин відсутні на банківській картці, можна дізнатися за допомогою онлайн-банкінгу.

Але як дізнатися код безпеки через Інтернет? Наприклад в сервісі Приват24 необхідно виконати кілька кроків:

  1. Зайти в свій особистий онлайн-кабінет;
  2. Обрати в меню розділ "Мої рахунки";
  3. Натиснути на карту, яка цікавить;
  4. Зайти в розділ "Управління картою / рахунком";
  5. В меню, яке відкрилося, вибрати кнопку "Дізнатися CVV-код";
  6. Натиснути "Далі" і ввести код з СМС.

Готово! Нічого складного в цій операції немає, тепер Ви точно будете знати свій код безпеки.

Така система працює в інших банках за таким же принципом, але будьте уважні, адже назви розділів можуть відрізнятися.

Вимоги до безпеки

CVV2 або CVC2 - це конфіденційна інформація, тому співробітники банківських установ не рекомендують диктувати і показувати цей код.

Увага: Багато інтернет-магазинів вимагають в якості підтвердження тільки цей код без додаткових відомостей і СМС. У такому випадку потрібно бути дуже уважним і не потрапити в руки шахраям, які можуть вкрасти кошти з карти.

Якщо користувач отримав СМС або дзвінок від "банківського консультанта" і він просить повідомити цифри коду, знайте - це шахраї. У такій ситуації необхідно терміново зв'язатися з гарячою лінією банку в якому обслуговується клієнт.

На сьогоднішній день більшість сучасних сервісів для онлайн-покупок разом з фінансовими компаніями розробляють нові способи для забезпечення безпечної оплати. Для безпечного входу вже недостатньо введення захисного коду з карти. Крім CVV коду система може зажадати додаткові методи перевірки:

  • Надіслати СМС на номер телефону з якого оформляється карта;
  • Надіслати лист на e-mail;
  • Оприлюднення у онлайн-банкінгу;
  • Надіслати сповіщення в соціальну мережу Viber або Telegram.

Також до всіх видів можна додати, що часто сервіс може зажадати пароль, який використовується для входу в інтернет-банкінг. Але такі сервіси ніколи не уточнюють секретне питання і відповідь на нього, а також персональні дані клієнта.

Як шахраї можуть використовувати код CVV або CVС?

Як шахраї можуть використовувати код CVV або CVС? CVV2

Зазвичай зломщики можуть використовувати код безпеки в кількох випадках:

  • Для здійснення покупки в онлайн-магазині;
  • Для поповнення рахунку;
  • Для переказу коштів на електронний гаманець;
  • Для того, щоб зняти готівку без карти.

Для того, щоб дізнатися у користувача код CVV, іноді грабіжники йдуть на різні хитрі виверти. Ось найпопулярніші схеми, як отримати доступ до коду CVV і необхідної інформації:

  • Фішинг. Схема таких операцій полягає в тому, що зловмисники створюють сайти такі як у фінансових організацій, а потім просять користувача перейти по посиланню і підтвердити свої дані. На такому сайті може бути відкрита анкета і таким чином відвідувач сам надає всю необхідну інформацію;
  • Продаж речей. Часто може статися така ситуація, коли покупець каже, що термінал вимагає ввести код безпеки з карти, щоб зарахувати необхідну суму. Це не правда, адже така інформація ніколи не буде потрібно при перевірці інформації в банках;
  • . Дуже часто просто можна підглянути такий важливий код CVV, якщо його власник відволікся;
  • Ідентифікація. На пошту або за допомогою СМС може прийти лист з проханням про підтвердження інформації про клієнта. Такі листи зазвичай йдуть попереджувального, а іноді і грізного характеру, що в разі, якщо інформація не буде надана, то карта буде заблокована. Таким чином клієнт не замислюючись пише всю необхідну інформацію лише б не заблокували картку.

Важливо: Ніколи не зберігайте паролі в СМС або на папері, в гаманці і не залишайте свої карти без нагляду. Не бійтеся, що забудете пароль, його можна відновити в будь-якому відділенні фінансової організації, де була оформлена карта.

Що означає цифра 2 в кодах CVV2 і CVC2?

Що означає цифра 2 в кодах CVV2 і CVC2?

У кожної кредитної карти є не один, а цілих 2 коду безпеки. Код CVV необхідний для перевірки автентичності карти при здійсненні різних фінансових операцій з користувачами. Цифра 2 використовують для поділу цих кодів, тому що їх назви однакові. Другий буде актуальним для операцій в середовищі де не потрібна карта.

Які обмеження по CVV2?

Наявність необхідної інформації про 3-х цифрах безпеки, не завжди є достатнім для проведення транзакцій в онлайн-режимі. Продавці та онлайн-системи можуть зажадати ще додаткової інформації для більшої безпеки клієнта.

На сьогоднішній день багато хто користується сервісами з автоматичним проведенням платежів. Наприклад PayPal, iTunes Store і інші. Такі сервіси не зберігають введені цифри, або зберігають протягом декількох секунд.

Тому при автоматичному списанні коду безпеки, він не може бути використаний шахраями, тому що інформація про нього видаляється відразу.

CVV - код безпеки, який забезпечує безпечні фінансові операції в онлайн-режимі. Даний код допомагає захистити безпеку даних від небажаних шахраїв.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...