? Как получить кредит?
Головна - Блог - Банківські кредити - Дії банку при невиплаті кредиту

Дії банку при невиплаті кредиту

Отримати споживчий кредит в банку не складно. Для цього буде потрібно паспорт, ідентифікаційний код і можливо довідка про доходи. Однак з поверненням отриманих коштів справа йде не так просто. Часто в українців виникають складнощі при погашенні позики, що випливають в серйозні наслідки, вирішувати які доводиться через суд. Несплата за боргом перед банком загрожує серйозними наслідками, про які позичальника попереджають ще на стадії оформлення документів, але в той момент інформація може і не дійти до свідомості. Якщо трапилося так, що утворилася заборгованість перед кредитором, обов'язково варто знати, що буде якщо не повернути кредит банку і які є варіанти вирішення цієї проблеми.

Дії банку при появі заборгованості

Найперше, що роблять банківські працівники при появі прострочення у клієнта, це дзвонять з вимогою негайно погасити заборгованість. Якщо з боку позичальника ніяких дій в цьому напрямку не відбувається, то банк переходить до більш рішучих заходів для повернення коштів. Як правило, існує два шляхи розвитку подій:

Дії банку при невиплаті кредиту

  1. Передача, або продаж боргу третій особі, тобто колекторській фірмі. Така можливість вказується в договорі, а тому не суперечить законодавству.
  2. Передача справи в відділ банку по роботі із заборгованостями.

  Говорячи про передачу боргу колекторській компанії, варто сказати, що тут мова йде про юридичні фірми, що займаються професійним стягненням боргів. Їх діяльність в Україні повністю легітимна, якщо здійснюється в установлених законодавством межах. Про жодних бандитів і кримінальників мова не йде, якщо такі особи заявляються з вимогою повернення грошей і є загроза життю, здоров'ю позичальника або його рідних і близьких, це привід звернутися в поліцію.

На ділі при передачі кредиту колекторам відбувається переуступка боргу, і банк виходить з гри, не будучи більше стороною розгляду. Співробітники колекторської фірми відразу ж починають дзвонити боржникові по всім відомим телефонами - додому, на роботу і навіть близьким родичам. Якщо позичальник довго не буде платити кредит, колектори можуть прийти на роботу, додому або почати вимагати погасити заборгованість в громадському місці. Так чиниться психологічний тиск, а ось застосування фізичного впливу вже виходить за рамки закону і є підставою для кримінальної справи на фірму і її співробітників.

Якщо справа передається до відділу по роботі із заборгованостями банку, то з боржником починають працювати юристи і служба безпеки організації, використовуючи усні і письмові попередження і вимоги. В такому випадку банку дозволено:

  • відправляти позичальникові листи, sms-повідомлення і дзвонити, нагадуючи про заборгованість і пояснюючи, чим загрожує неповернення кредиту;
  • вручати лист-повідомлення про наявність боргу особисто на роботі позичальника або за його домашньою адресою;
  • надсилати листи на електронну пошту, мобільний і дзвонити, пропонуючи реструктуризувати борг, зробити відстрочку або розтягнути термін погашення.

  При ігноруванні дій банку і несплаті боргу на несумлінного позичальника може бути поданий позов до суду. Першим його тривожним дзвіночком є ​​листи від банку, в яких від позичальника потрібно повернути заборгованість або на нього буде подано судовий позов. Якщо кредит починає виплачуватися, а сам клієнт приходить з проханням про реструктуризацію або відтермінування, то банк, як правило, йде на поступку і відкликає позов. В іншому випадку майже напевно починається судовий розгляд.

Встановлених правил, коли і в яких випадках банк може подати позов на недобросовісного позичальника немає. Згідно ЗУ «Про банки і банківську діяльність» кредитно-фінансові організації самі вирішують, коли подавати в суд на неплатника. Найчастіше відлік йде від кількості днів прострочення, в рідкісних випадках від суми заборгованості, яка повинна перевищити якусь межу. Під час досудового розгляду і до офіційної постанови суду банк не має права:

  • надавати неправдиву інформацію про наслідки неповернення коштів;
  • конфіскувати матеріальні цінності або загрожувати клієнтові;
  • вказувати на конвертах листів, що вони стосуються несплати заборгованості по кредиту;
  • вимагати повернення суми, що не прописана в договорі;
  • отримувати особисту інформацію про позичальника від третіх осіб, пов'язаних з ним родинними, дружніми чи діловими зв'язками;
  • вимагати повернення заборгованості зі строком давності.

  Якщо вирішити питання в позасудовому порядку не вдалося і прострочення не погашається, то далі йде судовий розгляд, під час якого позичальника будуть викликати для відповіді і надання документів. Під час розгляду варто звернути увагу на те, чи правильно банківські працівники порахували суму заборгованості, розмір штрафів і пені. Часто трапляється так, що ці суми дещо збільшені, але за законом загальний розмір штрафів не може перевищувати 50% від суми боргу. В іншому випадку варто подати зустрічний позов і через суд знизити суму штрафів.

Суд зобов'язав виплатити борг

Рішення інстанції може бути оскаржене в апеляційному суді, причому як позичальником, так і банком. Якщо рішення суду дійсне і не заперечується, то підлягає обов'язковому виконанню, якому можуть посприяти, в разі необхідності, судові пристави. Згідно закону України «Про виконавче провадження», боржнику дається 7 днів для виконання рішення суду, після чого починається примусове стягнення заборгованості.

В першу чергу стягнення провадиться шляхом відрахувань з офіційної зарплати боржника на користь банку, які не можуть перевищувати 20%. Якщо розміру заробітної плати недостатньо або її просто немає, проводиться конфіскація рухомого і нерухомого майна. Виконавче провадження починається з опису та накладення арешту на майно, однак зробити це швидко у судових приставів не вийде, так як перешкоджати їм буде конституційне право на недоторканність житла. Для того, щоб потрапити в будинок боржника приставам потрібно мати окреме рішення суду або дозвіл самого власника. Під арешт може потрапити:

Суд зобов'язав виплатити борг

  • нерухомість (квартира, будинок, дача, гараж);
  • автомобіль, мотоцикл, с / г техніка та інше;
  • меблі, побутова техніка, електроніка;
  • коштовності, предмети інтер'єру, антикваріат.

  Доводити до конфіскації майна вкрай нерозумно. На стадії судового розгляду рефінансувати позику в іншому банку гарантовано не вийде, тому якщо немає можливості оплачувати кредит варто звернутися в компанію MyWallet.

Онлайн-кредит від MyWallet

Подати заявку на отримання позики можна навіть при наявності заборгованості в банку. Для цього потрібно заповнити анкету та надати:

  • фото сторінок паспорта та коду ІПН;
  • номер мобільного і банківської карти.

Час розгляду заявки становить не більше 20 хвилин, а після узгодження гроші миттєво надходять на обрану кредитну карту. Клієнтам доступна сума до 10 000 гривень на термін від 5 до 30 днів з можливістю пролонгації.

Якщо виникли труднощі в погашенні банківського кредиту, не варто тягнути і чекати передачі справи колекторам або подачі судового позову. Набагато розумніше і вигідніше оформити кредит онлайн в компанії MyWallet, яка йде назустріч банківським боржникам, надаючи всі можливості розплатитися вчасно і позбутися від фінансових проблем.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...