? Как получить кредит?
Головна - Блог - Все про кредити - Фальшиві гроші в Україні: як відрізнити і перевірити?

Фальшиві гроші в Україні: як відрізнити і перевірити?

За останні декілька років економічна ситуація в Україні не стає кращою. Немає нормальних зарплат, а це означає, що все частіше можна зустріти шахраїв і підроблені гроші. Такі гроші можуть бути виготовлені в підпільних лабораторіях. А спроба збути такі гроші може закінчитися позбавленням волі на строк від 3 до 12 років за Статтею 199 Кримінального Кодексу України.

Де можна наштовхнутися на фальшиві купюри найчастіше?

Де можна наштовхнутися на фальшиві купюри найчастіше?

На сьогоднішній день жертвою фальшивомонетників може стати кожен. Основною метою таких шахраїв є збут від 1-5 купюр в одній торговій точці. Такі маніпуляції дають можливість обміняти фальшиві гроші на справжні.

 

Цікавим є те, що найбезпечнішим на сьогоднішній день вважається безготівковий розрахунок. Якщо ж Ви віддаєте перевагу готівці, то краще за все ними розплачуватися в тих магазинах, де є спеціальні детектори валют. Така маніпуляція проводитися до того, як гроші потрапляють в касу, тому потрапляння підроблених грошей зводитися до нуля.

 

Найпопулярнішими місцями для збуту фальшивих грошей є масові точки, де людина буде поспішати, а перевірити фальшива чи купюра буде майже неможливо. Ось найпопулярніші місця збуту фальшивих грошей:

  • Ринок;
  • Дрібні торгові точки;
  • Ярмарки, концерти та інші масові збори;
  • Кав'ярні та вуличні фаст-фуди.

Також дуже небезпечним є продаж цінних речей через дошку оголошень в Інтернеті. При оплаті готівкою, продавець може отримати підроблені купюри.

 

Важливо. Обмінники валюти і банкомати теж не гарантують видачу не фальшивих грошей. Тому краще всього самому знати, як же відрізнити підроблені гроші від справжніх. Такі поради допоможуть швидко реагувати в будь-якій ситуації і не понести небажаних фінансових втрат.

 

Убезпечити себе від отримання фальшивих грошей - нескладно. Необхідно всього лише дотримуватися деяких правил:

  1. Користуватися безготівковим розрахунком;
  2. Можна також купити портативний детектор для грошей, щоб самостійно перевірити купюру не відходячи від продавця;
  3. Найкраще обмін валют здійснювати в перевірених пунктах обміни або в банках;
  4. Не потрібно проводити обмін дрібних грошей на великі купюри в місцях стихійної торгівлі або на прохання випадкових перехожих.

Також завжди необхідно перевіряти гроші відразу, не відходити від людини, який їх видав.

Якщо все ж так вийшло, що Ви виявили підроблені гроші, необхідно терміново повідомити касиру і викликати поліцію. Все ж краще вже втратити кілька сотень гривень ніж потім отримати кримінальне покарання за збут підроблених купюр. Зазвичай така неприємна ситуація може вирішуватися тим, що адміністратор магазину просто змінює підробку на справжні гроші.

Як визначити фальшиві купюри?

Як виявити фальшиву купюру

За багато років практики, професійні шахраї навчилися друкувати цінні папери і гроші так, відрізнити їх від справжніх майже неможливо. На зовнішній вигляд вони виглядають як справжні гроші, а деякі можуть бути навіть з водяними знаками і захисною стрічкою. Але на щастя досконалу підробку неможливо зробити навіть в самій просунутій підпільної лабораторії.

 

Досвідчені експерти в цій справі, знають як відрізнити підробку. Перший крок - це звернути увагу на якість паперу з якої зроблена купюра. Якщо гроші підозріло гладкі, то варто до неї придивитися. Також важливу роль грає колір грошей і використання оптико-змінної фарби.

Якщо бути уважним і придивитися, то на таких грошах можна не помітити обов'язкових водних знаків, полімерної стрічки, рельєфів на малюнку і багато іншого.

 

Якщо в руки потрапила підозріла купюра, необхідно уважно розглянути її і звернути увагу на такі деталі:

  1. Водяні знаки. Банкноту необхідно розмістити перед собою і проти світла (в даному випадку може підійти як лампа, так і сонячні промені). Справжні гроші будуть містити прихований малюнок, який буде повторювати портрет історичної персони зображений з лицьового боку. Таким способом можна подивитися чи є там знак гривні і номінал купюри в цифрах.
  2. Прихована картинка. Для цієї перевірки необхідно перевернути купюру так, щоб на неї падав гострий світло. Зверху або збоку, де раніше був помітний лише темний прямокутник, має з'явитися ще одне приховане зображення - номінал.
  3. Оптично-змінна фарба. Зазвичай елементи надруковані таким способом будуть переливатися і міняти свій колір під різним кутом нахилу паперу. На старих купюрах нею були надруковані ромби і номінали. А вже на купюрі номіналом в 500 гривень випущених в 2015 році таким способом надруковано зображення книги.
  4. Наскрізний елемент. Тут також необхідно подивитися на гроші проти світла. У верхньому кутку зліва можна побачити малюнок, який формує номінал купюри. Якщо ж розглядати гроші не під кутом і не проти світла, то можна побачити лише частину напису.
  5. Полімерна стрічка. Якщо подивитися на гроші проти світла то на них можна помітити тонку темну смужку. У ній повинен бути видимим номінал купюри і знак гривні;
  6. Мікротексти. Така перевірка вимагає збільшувального скла. Такі елементи розташовані в кутку купюри і містять написи які повторювалися, які виконані більш дрібним шрифтом.

 

Можна зробити висновки, що така перевірка займе всього кілька секунд, але все ж ці кілька секунд застрахують людини від небажаних фінансових втрат.

Що робити при виявленні фальшивих грошей?

Фальшиві гроші. Що робити якщо виявили фальшиві гроші

Виявлення підроблених банкнот часто вводить їх користувача в шоковий стан. Більшість все ж намагаються збути таку підробку, але це дуже погане рішення. Якщо людину зловлять за збутом таких грошей, то йому не минути кримінальної відповідальності.

Важливим є той факт, що якщо людина вперше помічена за збут фальшивих грошей, то їй загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі за Статтею 199 Кримінального Кодексу України. Якщо ж людина повторно попався за збутом банкнот то від 5 до 10-ти років позбавлення волі. Але в тому випадку коли діє ціла група шахраїв - загрожує від 8 до 12 років з конфіскацією майна.

 

Дуже часто фальшиві купюри можна виявити при поповненні карти або при оплаті послуг у фінансовій організації. У таких випадках працівники організації повинні відправити гроші на перевірку в Національний Банк України і скласти ордер про прийом матеріальних цінностей. Такий процес може зайняти до 5-ти робочих днів. Якщо ж банкнота підроблена про це організація повідомляє поліцію, а якщо гроші виявилися справжніми - їх повернуть власнику.

 

При самостійному виявленні фальшивих грошей, працівники поліції рекомендують виконати кілька нескладних але важливих дій:

  1. Терміново зателефонувати на номер "102" і повідомити про знахідку правоохоронні органи;
  2. Також необхідно вказати всі реквізити банкнот, номінал, рік випуску і серійний номер;
  3. Також необхідно згадати період в який гроші потрапили Вам в руки (риси обличчя людини, яка дала ці гроші, час і місце де було скоєно збут і так далі);
  4. Необхідно дочекатися приїзду поліції і пред'явити фальшиві гроші;
  5. Написати записку, де необхідно вказати де, коли і яким чином банкнота потрапила до Вас в руки;
  6. Необхідно також підписати ордер про те, що Ви передали цінності в якому вказуються реквізити банкнот.

Кожному може потрапити в руки фальшива купюра. У такій ситуації найголовніше бути уважним і дотримуватися всіх перерахованих вище правил і порад, а також пам'ятати про законодавство. Такими порадами тепер можна поділитися зі знайомими і також проінформувати їх, як розпізнати фальшиві гроші від справжніх, щоб уникнути небажаних фінансових втрат.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...