? Как получить кредит?

Як обманюють банки

Банк - велика і серйозна структура, що документує і підтверджує кожну дію клієнта. На будь-який папір є підпис, а на платіж - чек. Здавалося б, який тут може бути обман? Договір надрукований і окремим екземпляром віддається позичальникові, а всі його умови, за законом, прописуються читаним шрифтом. І все начебто «прозоро», але в підсумку позичальник залишається винен банку більше, ніж написано на папері. У подиві він відправляється в відділення і просить кредитного консультанта пояснити, як же так вийшло? Адже в договорі була одна сума, а в дійсності вийшла зовсім інша. І ось тут-то клієнт і дізнається про умови кредиту, які він не помітив, а важливий співробітник банку «забув» йому нагадати.

Як обманюють банки

Ситуація знайома, напевно, кожному банківському позичальникові і неважливо, був це автокредит або споживча позика на новий телефон. Її причиною найчастіше стає неуважність і довірливість. Довести свою правоту в суді практично неможливо, адже неуважність не може виступати причиною виправдання і повернення грошей обманутому позичальнику. Тому знати нечесні банківські виверти потрібно кожному, хто брав, взяв або планує взяти кредит в банку.

Як українські банки обманюють своїх клієнтів

Способів обдурити позичальника багато. Велика їх частина будується на замовчуванні і маніпуляціях, коли клієнтові не повідомляється вся інформація по кредиту, а в договорі використовуються подвійні визначення, які в разі позову будуть трактовані на користь фінансової установи. Практика показує, що виграти суд вкладнику або позичальникові в подібних умовах практично неможливо, так як немає прямого порушення закону. Інші способи являють собою справжній обман, де клієнта навмисне вводять в оману, ставлячи в невигідне становище після підписання кредитного договору.

1. Зміна умов без відома клієнта

Звучить дивно, але банк має право змінювати умови погашення позики без згоди позичальника. Це прописується в договорі. При заповненні паперів консультант неодмінно скаже, що ситуацій, коли установа буде змушене підняти, наприклад, процентну ставку не виникне, але часто вони все ж виникають. Збільшення процентної ставки і скорочення терміну погашення - найбільш часті причини утворення ще більшої заборгованості, коли позичальникові не повідомляється, що минулий розмір платежу вже не покриває відсоток по кредиту.

2. Страхування

Під цим пунктом мається на увазі нав'язування фінансовою установою страховки конкретної компанії. Тут мова йде про змову в якому банк обманює по кредиту довірливого позичальника. Вартість страхового поліса від компанії-партнера часто вища за середню, що пояснюється великою кількістю можливостей послуги і збільшеним розміром виплати в разі проблем з позикою. Після угоди відмовитися від послуг нав'язаної компанії вже не можна і позичальник змушений робити регулярні внески.

3. Схема погашення

Особливістю банківського кредиту є строго встановлені дати внесення коштів. Графік складається ще до підписання договору і на цей момент здається легко здійсненним. Нюанс в тому, що позичальникові пропонується два способи внесення плати:

  • класичний - оплата щомісяця зменшуються платежами;
  • ануїтет - оплата рівними платежами до погашення позики.

Другий спосіб, здається зручніше, дозволяючи чітко визначати суму платежу, і в цьому криється помилка. Початковий термін виплати позики зменшується, а розмір комісії збільшується. У такому випадку навіть непогашений залишок по кредиту в 10 гривень, через півроку може вирости в десятитисячний борг.

4. Нульовий кредит

Це найпоширеніший і самий нахабний випадок, коли банки обманюють по кредиту. Знак «0%» пишеться великим шрифтом, а ось маленьку зірочку біля нього помітити набагато складніше. При оформленні консультант підтвердить безпроцентної позики, але забуде сказати про жорсткому графіку погашення та великий комісії. В результаті клієнт отримує позики по нуль відсотків, але з великою кількістю додаткових платежів, сума яких може досягати навіть 2/3 від розміру кредиту.

Як захиститися від банківського шахрайства

Випадки обману клієнтів найбільш поширені саме в кредитному секторі. Суворі умови договору, фіксовані терміни виплат і великі штрафи за прострочення дозволяє фінансовим установам маніпулювати правилами на догоду собі. При цьому частіше банки обманюють позичальників споживчих позик, де кількість операцій більше, ніж в корпоративному секторі, що ускладнює пошук помилки в проведенні платежу, зарахування коштів та інше.

Як захиститися від банківського шахрайства

Убезпечитися на 100% практично неможливо, адже клієнт довіряє банку свої особисті дані, які шахраї можуть використовувати для оформлення «лівих» кредитів. В такому випадку доводити невинність позичальникові доведеться через суд. Але дотримання простих рекомендацій убезпечить від помилок, які грають на руку нечесним працівникам фінустанови:

  1. Уважне ознайомлення з текстом кредитного договору;
  2. Уточнення графіка погашення і додаткових умов виплат до взяття позики;
  3. Надання персональних даних тільки відповідальним за їх збір співробітникам;
  4. Обмежена кількість копій особистих документів;
  5. Самостійна перевірка зарахування на рахунок організації платежів по кредиту.

Список не завершений, але і цих способів буде досить, щоб не стати жертвою банківських шахраїв. Зрозуміло, не всі банки обманюють народ, часто самі позичальники намагаються обхитрити кредиторів, але складна бюрократична система банківського кредитування тільки сприяє цьому. Саме тому, коли потрібна термінова мікропозика, значна частина українців вважає за краще звернутися в мікрофінансові організації, такі як MyWallet.

Особливості кредитування в MyWallet

Компанія працює в сфері експрес-позик онлайн, зараховує кошти на банківську карту. Оформити заявку на сайті можуть громадяни України віком від 18 до 65 років. Для цього будуть потрібні:

  • паспорт;
  • код ІПН;
  • номер мобільного телефону;
  • номер банківської карти.

Подача документів відбувається через інтернет, що дозволяє оформити позику, не виходячи з дому. Безпеку даних користувача забезпечує система «Платон» і закони України, у відповідність з якими працює MyWallet.

При першому зверненні клієнт може отримати до 3000 гривень, але поступово ця сума збільшиться до 10 000 грн. Термін погашення становить від 5 до 30 днів з можливістю пролонгації на невизначений час. Умовою тут буде лише своєчасне погашення добового відсотка за користування коштами. Процедура оформлення та схвалення позики займає близько 20 хвилин, а всі умови угоди клієнт дізнається ще до моменту її укладення.

Подати заявку на онлайн кредит без застави та поручителів в MyWallet можна з будь-якого міста України, а виплачувати його через:

  • персональний кабінет на сайті;
  • термінал самообслуговування;
  • будь-яке банківське відділення.

Позичальник не обмежений у виборі способу оплати. Внесення коштів через онлайн-сервіс компанії зручний спосіб погашення, що дозволяє навіть не знаходиться в межах країни. Потрібно тільки підключення до інтернету. Клієнт також може пролонгувати термін дії позики або взяти новий після погашення попереднього. Переказ приходить моментально і на обраних користувачем умовах.

Термінал самообслуговування хороший спосіб розрахунку готівкою. Єдиним його недоліком стане внутрішня комісія, яка складає, як правило, 1-3% від суми. Оплата через банківське відділення можлива як готівкою, так і картою, на вибір користувача. При цьому потрібно враховувати термін внесення коштів і їх фактичного зарахування на рахунок компанії, який може досягати 3-х днів.

Перевагами кредитування в MyWallet є:

  • оформлення через інтернет;
  • фіксована відсоткова ставка;
  • «Прозорі» умови отримання грошей;
  • відсутність фіксованих дат внесення платежів;
  • можливість пролонгації терміну погашення;
  • широкі можливості для обслуговування позики;
  • наявність акцій і бонусів для постійних клієнтів.

Якщо терміново потрібна невелика сума грошей, не варто звертатися в банк, ризикуючи заплутатись в численних формальних процедурах або стати жертвою шахрайства. Компанія MyWallet пропонує зрозумілі і чесні умови з мінімумом бюрократичних процедур і максимальною вигодою для клієнта.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...