? Как получить кредит?
Головна - Блог - Борги - Як правильно спілкуватися з колекторами?

Як правильно спілкуватися з колекторами?

Кожен банківський позичальник чув про колекторів, але ось як спілкуватися з ними знає не кожен. Співробітники факторингових компаній «працюють» з недобросовісними платниками, які не можуть або не хочуть виконувати взяті на себе кредитні зобов'язання. Діяльність таких контор регулюється Цивільним кодексом і законами України про надання фінансових послуг, але далеко не завжди їх співробітники діють в рамках закону. Як правильно розмовляти з колекторами і що робити, якщо вони порушують громадянські права боржника, читайте нижче.

Хто такі колектори і як вони працюють

  Як правильно спілкуватися з колекторами?Колектори - це співробітники агентства, що займаються поверненням боргів будь-якими законними способами. Факторингові компанії можуть викуповувати борги позичальників у банків або залучатися як третя особа, отримуючи певний відсоток від затребуваної суми.

Перший етап роботи з клієнтом - це телефонні дзвінки і смс, мета яких створити психологічний тиск на боржника, щоб той повернув борг. Тут колектори можуть змінювати тон від дружнього до вимогливого, але загрожувати позичальникові чимось крім суду і адміністративної відповідальності вони не мають права, тому що це вже підпадає під статті Кримінального кодексу України про вимагання, загрозу життю і шантажі. У такому випадку боржник може сміливо писати заяву в поліцію і буде абсолютно правий.

Навіть якщо колекторська фірма найнята банком, але не є власником договору, їй передається вся інформація про боржника, включаючи:

  • паспортні дані;
  • адресу реєстрації;
  • місце роботи;
  • контактні дані та інше.

  Передача цих відомостей законна, якщо в кредитному договорі зазначено, що в разі несплати за позикою, кредитор має право залучати для вирішення проблеми третіх осіб. Але співробітники факторингової компанії, як і працівники банку не мають права розголошувати цю інформацію.

Ще на самому початку розвитку колекторських послуг в Україні методи їх роботи часто виходили за рамки законів, і думка серед громадян про них склалася негативна і насторожена. Сьогодні також зустрічаються випадки перевищення допустимих методів по поверненню боргів, але вони скоріше виключення, ніж правило.

Як спілкуватися з колекторами

Головна зброя в розмові з колектором - це кредитний договір. Його потрібно уважно вивчити, щоб визначити рамки для дій кредитора. Насамперед потрібно подивитися, чи є в договорі пункт, про право банку передавати прострочені кредити колекторським фірмам, і якщо так, то на яких умовах. Якщо такий пункт в документі не прописаний, то позичальник має повне право не спілкуватися з колекторами взагалі: ні відповідати на дзвінки, не йти на особистий контакт. Якщо зазначений пункт у договорі прописаний, важливо не нервувати або починати виправдовуватися при дзвінку кредитора, а вміти спрямувати розмову в потрібне русло, для чого варто дотримуватися наступних правил:

  1. Не потрібно брехати колекторам про особисті дані, суму боргу і другом, так як банк передав їм всю інформацію про позичальника, якою володів сам. Спроба втекти від розмови або погрози на адресу тих, хто телефонує будуть сприйняті відповідним чином і заходи по відношенню до боржника посиляться.
  2. Перед початком розмови потрібно уточнити, як називається фірма, в якій працює той, хто телефонує, його посаду, прізвище та ім'я. Після цього важливо обов'язково передзвонити в названу фірму і перевірити всі отримані дані. Часто трапляється так, що під виглядом колекторів працюють шахраї, які мають неповні дані про боржника і ніяких повноважень для стягнення заборгованості.
  3. Не варто намагатися тиснути на жалість, розповідати про причини прострочень і заборгованості, краще сказати коли вони почнуть виплачуватися і озвучити свої наміри щодо виконання боргових зобов'язань.

  При особистій зустрічі з боржником колектори можуть використовувати різні психологічні прийоми і заборонені методи типу шантажу і погроз. В такому випадку небажано переходити на крик або озвучувати відповідні загрози. Оптимальний варіант - це зберігати спокій і вказати на кримінальну відповідальність за загрози життю і здоров'ю. Згідно із законом, факторингові компанії мають право тільки повідомляти позичальника про борг і подавати на нього судовий позов. Інші методи можна вважати незаконними і захищатися від них потрібно за допомогою правоохоронних органів.   Хто такі колектори і як вони працюють

У переважній більшості випадків банки або колекторські фірми рідко йдуть до суду, так як в такому випадку відбувається автоматичне розірвання кредитного договору, після якого боржнику припиняють нараховувати штрафи і пеня за позикою. Крім цього, якщо розмір комісій не відповідає зазначеним у договорі або є інші порушення з боку банку, суд скасує виплату відсотків, залишивши для оплати тільки «тіло» кредиту, що вкрай невигідно банку. Іншим аргументів на користь того, що загрози судом залишаться лише словами це ризик судової реструктуризації, коли доводиться погіршення матеріального становища позичальника і йому призначається безвідсоткова розстрочка на строк до 5 років.

Якщо заборгованість за банківським кредитом стала причиною передачі справи колекторам, затягувати з погашенням не варто. Економлячи нерви, час і гроші розумніше буде звернутися в мікрофінансову компанію MyWallet, яка надає позику в режимі онлайн під фіксований відсоток навіть при наявності прострочення в банку.

Умови оформлення позики в MyWallet

Компанія обслуговує клієнтів через власний інтернет-сервіс, пропонуючи оформити позику, пред'явивши тільки паспорт і код ІПН. Час оформлення і схвалення заявки складає 30 хвилин, після чого гроші миттєво надходять на обрану кредитну карту будь-якого українського банку. Максимальна сума кредиту - 15 000 гривень, а термін погашення до 30 днів з можливістю пролонгації.

Коли виникає термінова потреба в грошах, а колектори наполегливо вимагають гроші і погрожують судом, краще не доводити до крайності і розрахуватися по боргах. Швидка позика від MyWallet допоможе зробити це швидко і вигідно, не викликаючи труднощі при оформленні та поверненні.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...