? Как получить кредит?
Головна - Блог - Фінансова грамотність та планування - Який мінімальний прожитковий мінімум в Україні?

Який мінімальний прожитковий мінімум в Україні?

Обсяг щоденно споживаних товарів і послуг визначається прожитковим мінімумом, який регламентує мінімальну кількість і якість цих самих товарів і послуг, потрібних для нормального життя громадянина. Але офіційне визначення і дотримання цієї норми не враховує ряд факторів, підрахувати і оцінити які об'єктивним інструментом неможливо. Сюди можна віднести особливі потреби громадян, непередбачені витрати, витрати на освіту, медицину і багато іншого, що залишається за межами визначення. Зрозуміти, на що вистачить прожиткового мінімуму і як вирішити фінансові проблеми, допоможе ця стаття.

Що таке прожитковий мінімум

  Який мінімальний прожитковий мінімум в Україні Поняття прожиткового мінімуму визначається, як величина доходу, достатнього для нормального життя людини і придбання необхідного продуктового набору. Сюди ж відноситься задоволення культурних і соціальних потреб, які є важливою компонентою будь-якої людини, і сильно впливають на його ментальне і фізичне здоров'я.

Першочергова задача ПМ - це задоволення природних потреб громадян в їжі, одязі і необхідних послугах. Під неї закладається 85-90% бюджету виплати, які повинні дозволити пересічному українцеві купувати достатню кількість продуктів прийнятної якості, одягатися і отримувати необхідні медичні послуги. Менш важливим завданням залишається задоволення духовних потреб, тобто можливість громадян розвиватися культурно, споживаючи послуги і товари не матеріального характеру.

Як встановлюється прожитковий мінімум

Використовується кілька способів встановлення ПМ для населення, кожен з яких має свої особливості, що впливають на розмір суми. В Україні розрахунок розміру виплати проводиться нормативним методом, який складається з підрахунку вартості мінімального споживчого кошика, тобто кількості та типу продуктів, необхідних для фізичного виживання людини. У всіх державах застосовується різний підхід до встановлення прожиткового мінімуму, а тому для його розрахунку можуть використовуватися такі методи:

  • математичний - в основу береться рівень доходів найменш заможних громадян і зрівнюється з середньою зарплатою;
  • ресурсний - держава визначає прожитковий мінімум виходячи зі своїх можливостей;
  • виборний - проводяться опитування населення з метою визначення бажаного і необхідного ПМ;
  • комбінований - поєднує в собі кілька способів, враховуючи продовольчі і непродовольчі витрати.

  Прожитковий мінімум є головним показником добробуту країни і населення, відображаючи фінансові можливості найменш захищеної його частини. Від цього показника встановлюються розміри мінімальних пенсій, соціальних допомог та зарплат, які згідно із законом не можуть бути менше ньго. Саме тому при розрахунку ПМ враховуються не тільки особисті потреби громадян, а й державні інтереси і зобов'язання, такі як:

  • зміцнення і розвиток ринкової економіки;
  • формування державного бюджету;
  • розвиток зовнішньоекономічної діяльності;
  • зміцнення авторитету в міжнародному правовому полі;
  • підвищення продуктивності праці.

Розмір прожиткового мінімуму в Україні

Розмір ПМ встановлюється законом «Про Державний бюджет» і змінюється з урахуванням темпів інфляції, зміни ставки кредитування НБУ та інших факторів, які впливають на купівельну спроможність громадян. У 2018 році уряд України прийняв рішення про підвищення прожиткового мінімуму, яке відбувається поступово з окремими показниками для різних груп населення. Для працездатних громадян від січня до грудня цього року сума ПМ з 1762 гривень підвищиться до 1921 грн, тоді як для непрацездатних з 1373 грн до 1497 грн. В середньому на дорослого громадянина припадає 1700 гривень на місяць, тоді як для дітей цей показник дещо відрізняється.   Розмір прожиткового мінімуму в Україні

Незважаючи на всі методи розрахунку, прожитковий мінімум об'єктивно не здатний задовольнити навіть мінімальні потреби українців, не кажучи вже про нематеріальні цінності і духовний розвиток. Вирішити виниклі фінансові проблеми можна за допомогою невеликого кредиту онлайн від компанії MyWallet, яка не вимагає довідки про доходи, застави або поручителів, пропонуючи зручне і швидке оформлення через інтернет.

Переваги онлайн-позики від MyWallet

Обслуговуючи клієнтів через власний онлайн-сервіс, компанія пропонує оформити позику, приклавши до анкети тільки фотографії паспорта та коду ІПН. Процедура оформлення та розгляду заявки в MyWallet займе не більше півгодини, а гроші надійдуть на обрану позичальником кредитну карту будь-якого українського банку. Максимальна сума позики - 15 000 гривень, а термін погашення від 5 до 30 днів з можливістю пролонгації.

Оформити кредит онлайн клієнт може з будь-якого міста України в будь-який час, залишивши заявку на сайті. Перевагою кредитування в компанії MyWallet стане:

  • низька плата за користування грошима;
  • мінімум документів;
  • швидке надходження коштів на карту;
  • послуга пролонгації;
  • погашення кредиту зручним способом.

  Розмір прожиткового мінімуму в Україні не дозволяє купувати товари та послуги в потрібному обсязі, позбавляючи громадян можливості нормально існувати. Кредит на комунальні послуги та інші потреби від MyWallet здатний швидко вирішити невеликі фінансові труднощі, даючи можливість купити все необхідне.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...