? Как получить кредит?
Головна - Блог - Пільги та субсидії - Пільги багатодітним сім’ям в Україні

Пільги багатодітним сім’ям в Україні

Світова криза в економіці, а також несприятлива екологічна ситуація в Україні змушує замислюватися, чи варто популяризувати народжуваність і чи будуть визначені якісь небудь пільги багатодітним сім'ям в 2018 році?

Чи потрібно народжувати ще дітей, якщо у вашій сім'ї і так один або дві дитини, чи буде воно цього коштувати? Звичайно, держава підтримує ініціативу по народжуваності і вживає заходів щодо виплати різних пільг для багатодітних сімей.

Крім фінансових витрат на дитину потрібно вкласти і фізичні і моральні витрати, для того, щоб дитина виросла в достатку і в майбутньому мала перспективи. Кожен у кого є хоча б одна дитина буде згоден з цим точно. Але якщо говорити про багатодітні родини, то тут витрати моментально можна збільшити в кілька разів, адже навчання, здоров'я, розвиток дитини коштує дуже дорого і більшість сімей після народження дітей не можуть дозволити надати дитині їй всі необхідні потреби, з такими мінімальними зарплатами як в Україні на сьогоднішній день.

Тому в таких випадках для багатодітних сімей держава виділяє пільги для часткової фінансової допомоги.

Закони, які регулюють право на отримання пільг багатодітним сім'ям

Закони, які регулюють право на отримання пільг багатодітним сім'ям. Як отримати пільги багатодітним родинам

Для початку необхідно дізнатися, які сім'ї вважаються багатодітними і вивчити в якому із законів буде інформація для таких соціальних категорій населення. У Законі України "Про охорону дитинства" в статті 13 зазначено, що багатодітною сім'єю можна назвати шлюб, який офіційно зареєстрований і де разом з подружжям на одній житловій площі проживають 3 і більше дитини.

Представляємо список законів, які регулюють виплати пільг для багатодітних сімей:

  • "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям";
  • "Про плату за землю";
  • "Про пенсійне забезпечення";
  • "Про приватизацію житлового державного фонду";
  • "Про відпустки";
  • "Про фізичну культуру і спорт";
  • "Про позашкільну освіту";
  • Постанова Кабміну "Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів";
  • Постанова Кабміну "Про додаткові заходи щодо соціального захисту багатодітних сімей".

Багатодітна мати або батько мають також право на пільги, якщо вони займаються вихованням дітей і проживають разом з ними. На можливість отримати фінансову допомогу не впливатиме, де навчається дитина, але ось вік дитини регулюється законом, тому на пільги можна претендувати до тих пір, поки дитині не виповнилося 23 роки.

Багатодітні сім'ї мають право на надання всіх типів матеріальної допомоги різного характеру, які передбачені законами України: матеріальні виплати при народженні дитини, допомога по догляду за дітьми до 3-х років, також можливі додаткові виплати для сімей з недостатнім доходом.

Дітям і дорослим багатодітної сім'ї повинні видаватися спеціальні посвідчення, які підтверджують їх статус багатодітної сім'ї, що зазначено в 13 статті законодавства України. Такий документ діти можуть отримати в 16 років абсолютно безкоштовно.

Такі документи можна отримати в управлінні праці та соціального захисту населення. Крім того, що документ підтверджує становище сім'ї, він також дозволяє претендувати на пільги на підставі законодавства України та інших відповідних норм.

Які пільги покладені багатодітним сім'ям?

Які пільги покладені багатодітним сім'ям? Пільги багатодітним родинам

Багатодітні сім'ї претендують на такі пільги:

  1. Отримання житлової площі першочергово, якщо в сім'ї 3 і більше дітей;
  2. На експлуатацію нерухомості буде 50% знижки і звичайно ж комунальні виплати. При цьому виплати на комунальні послуги повинні бути надані не залежно від виду нерухомості і форми власності на нього.
  3. Також надається матеріальна допомога сім'ям якщо їх сукупний дохід нижче прожиткового мінімуму. А ось розмір допомоги буде різницею між прожитковим мінімумом для сім'ї та сукупним середньомісячним доходом. При цьому сума повинна бути більше 75% від прожиткового мінімуму всієї родини.
  4. Батькам додатково виділяються оплачувану відпустку (може досягати до 17 днів). Жінкам, які працюють і мають 2 і більше дітей віком до 15-ти років щорічно надається додаткова відпустка на 7 днів.
  5. Багатодітним сім'ям надаються пільги на отримання твердих сортів палива. З цього питання сім'ї необхідно звернутися в управління праці та соціального захисту населення відповідно до місця реєстрації.
  6. Мати 5 і більше дітей, яких вона виховувала до 6-ти років може претендувати на статус матері-героїні, а також право претендувати на виплати за заслугу перед державою. А ті матері, які мають 5 і більше дітей, які виховувалися до 8-ми років мають право на пенсію за віком після 50-ти років і при стажі роботи не менше 15-ти років.
  7. Пільги на податки (за місцем роботи багатодітних батьків надається право на зниження вирахування податкової суми із зарплати в розмірі суми соціальної пільги в 200% за кожну дитину).
  8. Також члени багатодітних сімей звільняються від сплати земельних податків на земельній ділянці.
  9. Сім'ї в яких 4 і більше дітей мають також 50% знижки на утримання дітей в шкільних установах.
  10. Сім'ї у яких 3 і більше дітей також мають 50% знижки за перебування та харчування в державних і комунальних дошкільних закладах.

Які права є у дитини з багатодітної сім'ї?

В першу чергу дитина отримує безкоштовні лікарські препарати за рецептами лікаря, а також має права обслуговуватися поза чергою в лікувальному закладі профілактичного типу - поліклініках, лікарнях, аптеках, проходження диспансеризації із залученням всіх необхідних фахівців.

Крім цього дитина має право на безкоштовний проїзд в будь-якому виді міського громадського транспорту, маршрутному таксі, автобусах, поїздах і водний засобів пересування, незалежно від маршруту і відстані.

Також дітям надаються безкоштовні оздоровчі процедури в санаторіях і таборах і можливість безкоштовно навчатися у ВНЗ.

Де і як отримати пільги для багатодітних сімей в Україні?

Де і як отримати пільги для багатодітних сімей в Україні? Які права має дитина з багатодітної родини?

Всі пільги повинні виплачуватися за рахунок держави або за регіональний рахунок. Але перш ніж отримати статус багатодітної сім'ї один з батьків повинен пройти непростий шлях до отримання всіх привілеїв і отримувати необхідні документи. В першу чергу батькові чи матері необхідно відвідати не одну установу і зібрати величезний пакет документів.

Без всіх процедур ніхто не буде просто так давати статус багатодітної сім'ї. Вся справа в тому, що члени багатодітних сімей повинні бути вписані до Єдиного Державного автоматизованого реєстру осіб. І щоб потрапити до даного реєстру необхідно подати в орган по управлінню праці за місцем проживання такий список документів:

  • Документ, в якому зазначено кількість прописаних людей на житлову площу;
  • Всі свідоцтва про народження дітей;
  • Розрахункові книжки з ЖКГ;
  • Ідентифікаційного коду кожного з батьків;
  • Паспорт і всі дані про обох батьків.

В першу чергу необхідно буде просто отримати документ, який підтверджує статус багатодітної сім'ї. Для цього батькам необхідно написати заяву у відділення соціального захисту за місцем проживання. Основним фактором, який враховується при присвоєнні статусу багатодітної сім'ї - це середній номінальний грошовий дохід, в якому невраховані податкові відрахування на кожного члена сім'ї.

Для того, щоб отримати таку пільгову категорію, доходи не повинні бути вище прожиткового мінімуму, після цього сім'ї буде видана довідка про надання їй пільгової категорії.

Якщо говорити про саму процедуру з надання пільг на комунальні послуги багатодітній родині, щоб їх отримати необхідно подати заяву в службу комунального господарства, до якої необхідно додати документи, що засвідчують багатодітність сім'ї і виданий документ відділенням соціального захисту, який свідчить про право на пільги. Таку ж процедуру необхідно пройти і при зарахуванні дітей в садок, школу або інститут.

Оформлення статусу багатодітної сім'ї, а також всі ходіння по інстанціях займають чимало часу, до того ж всю документи необхідно надавати щороку. Але все ж це того варто, адже якщо не здійснювати всі необхідні процедури, то сім'ю позбавляти статусу багатодітної сім'ї, а це позбавить всіх пільг і призведе до фінансових проблем.

Можна зробити висновки, що всі дії цілком виправдані з боку держави, адже за рік в багатодітній родині можуть відбутися кардинальні зміни: може підвищитися дохід, а діти можуть перейти вікову позначку в 18 або 23 року. Тому такі збори документів щороку страхують сама держава від непередбачених фінансових витрат.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...