? Как получить кредит?
Головна - Блог - Борги - Чому мікропозики не подають до суду на боржників, а передають колекторам?

Чому мікропозики не подають до суду на боржників, а передають колекторам?

Суд - це довготривалий та затратний процес. А боржників у компанії можуть бути більше тисячі. Тому якщо подавати на кожного в суд, то МФО просто розориться. Спосіб співпраці з колекторами менш затратний та швидший, а також дає непоганий результат. 

Володимир Мінкович

Засновник сервісу Kredit-Ok. Кредитний експерт компанії Mywallet.

Мікрокредитування - зручний спосіб отримати життєво необхідні кошти прямо тут і зараз. Суми мікрокредитів зазвичай складають не більше 10 тисяч гривень, а денна процентна ставка в день в середньому становить 1-3%.

Однак, оформляючи мікрокредит у МФО і укладаючи договір з організацією, клієнт зобов'язується дотримуватися встановленого порядку виплати позики. Невиконання умов договору мікропозики тягне за собою певні наслідки. Які саме? І що буде, якщо не оплатити мікропозику?   Чому мікропозики не подають до суду на боржників, а передають колекторам?

Спочатку це штрафні санкції, які накладаються в розмірі 1-2% в день на суму боргу. Виходить, при простроченні позики в 5 000 гривень, 2% в день - це 100 гривень, а за тиждень доведеться доплатити 700 гривень штрафу. Але в разі прострочення на 5 000 гривень за перший день прострочення штраф буде становить 5100 гривень, а на наступний день, коли штраф накладається на штраф, вийде вже інша сума. І тільки уявіть собі, яка переплата "накапає" за тиждень? А за дві? А за кілька місяців? Ця сума може виявитися просто непідйомною для боржника і він навіть відмовиться від думки спробувати погасити борг. Що ж станеться потім?

Як МФО вирішують питання з боржниками

  Як правило, МФО не передають справи ні колекторським агентствам, ні в суд на протязі декількох місяців. Питання: навіщо вони тягнуть до останнього? Відповідь проста: вони сподіваються, позичальник поверне гроші зі значними відсотками по штрафу і компанія непогано на цьому заробить. Особливо, якщо у позичальника хороша кредитна історія, кредиторам є сенс чекати. Коли ж сума заборгованості стає дуже значною, у мікрофінансової організації з'являється привід звернутися до суду, але як правило, вона цього не робить, тому що:

  • в разі передачі справи в суд, компанія повинна заморозити нарахування відсотків;
  • відсотки можуть бути списані з боржника як незаконні;
  • подача заяви в суд коштує грошей і відбирає час;
  • немає ніякої гарантії, що МФО, навіть вигравши справу, отримає свої гроші назад в повному обсязі.

Хто такі колектори і чому до них краще не потрапляти

Приймаючи рішення оформити мікрокредит, краще 10 разів подумати. Якщо ви усвідомлюєте, що може виникнути ситуація, коли розумієте, що виплата позики в строк буде вам не під силу, заздалегідь дізнайтеся в компанії-кредиторові, чи надає вона послугу пролонгації. Якщо так, то це хороший спосіб тимчасово уникнути проблем з колекторськими організаціями.   Є дві причини, чому мікропозики не подають на боржників до суду, а користуються послугами колекторських фірм:

  • витратний і тривалий судовий розгляд;
  • низький відсоток результативності.

МФО витратить чимало коштів на подачу судового позову на неплатника, але якщо у нього немає офіційного доходу, за борг у кілька тисяч гривень, суд у нього не відбере ні квартиру, ні машину, ні будь-які інші цінності.   Тому МФО передають (продають) боржників колекторам, які після "вибивання" боргу отримують свою частину суми заборгованості.

Колекторські організації працюють в два етапи. Перший - щоденні дзвінки з залякуваннями на зразок "вам більше ніхто ніколи кредит не дасть", "коли колектори подадуть позов в суд, пристави конфіскують ваше майно" і т.д.   Якщо протягом 180 днів клієнт не робить кроків щодо погашення заборгованості, починається другий етап. Колектори починають погрожувати, що на боржника буде випущений «виїзний відділ», завдання якого - зганьбити людину на очах у інших людей. Так, вони можуть вартувати боржника біля виходу з роботи і перед свідками нагадати йому про те, який він злісний неплатник.   Методи стягнення коштів колекторів і впливу на позичальника бувають досить жорсткими і вони не завжди законні. Це і залякування, і психологічний тиск, і псування майна і т.д. Тому краще робити все можливе, щоб МФО не почала процес стягнення.

Що робити вам?

    Як МФО вирішують питання з боржниками Якщо ви вже попалися "на кредитний гачок до колекторів", буде несолодко. Щоденні дзвінки, розмови на підвищених тонах, загрози тощо. Будуть вас вимотувати. Заради отримання комісії колектори будуть робити все можливе, щоб вивести вас із себе і змусити виплатити суму з відсотками, що набігли. Вони будуть регулярно вас принижувати і вимагати свого.

Як же бути? З ситуації, що склалася є два виходи. Перший - не намагайтеся знайти лазівки як не платити за мікропозику. Спробуйте спокійно домовитися з колекторами про часткове погашення заборгованості. Внесіть обіцяну суму в термін, щоб вас залишили в спокої. Поступово, але регулярно гасіть заборгованість, щоб в результаті звільнитися від неприємного вантажу на своїх плечах. Знайте, що колектори, як і МФО, вкрай рідко подають в суд на маленькі борги, їм це теж не вигідно.

Другий - вимагайте передачі справи в суд. Як ми вже з'ясували раніше, суд дійсно може врятувати ситуацію. Не платіть відсотки, оскільки набіжать нові і виникне переплата вже не в два, а в три і більше разів. Пам'ятайте: сума вашого боргу по відсоткам не може перевищувати основної суми заборгованості. А суд, як ви пам'ятаєте, має підстави списати з вас відсотки як незаконні. Навіть якщо ви не виграєте справу, вам не доведеться виплачувати шалені суми - ви просто погасите свій борг.

І звичайно ж, найправильныший і логічний спосіб позбутися від кабали з боргами і відсотками - це справно платити борг, як добросовісний позичальник, якщо у вас є така можливість. Так, ситуації в житті бувають різні і трапляється, що знайти суму на погашення кредиту просто нереально. Але якщо ви просто ставитеся до боргу халатно і витрачаєте гроші на зайві речі замість того, щоб відкласти їх на погашення заборгованості то задумайтеся над своїми діями. Краще знайти спосіб виплатити борг, щоб не думати про цю проблему вдень і вночі, і не відчувати себе залежним.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...