? Как получить кредит?
Головна - Блог - Фінансова грамотність та планування - Як знайти скарб у своїй решті з магазину?

Як знайти скарб у своїй решті з магазину?

Поява перших рідкісних монет в Україні датується 1991 роком. Саме в цей період часу наша держава стала на шлях незалежності. У цей час почали виготовляти монети, які вважають рідкісними у сьогоднішніх реаліях.

redkie-monety-ukrainy

В той час на території нашої держави не існувало жодного власного виробництва. Саме через це перші монети України вироблялися на заводі на території Італії. Через короткий проміжок часу, а саме у 1993 році на території Луганської області був побудований перший завод по виробництву українських монет. Старт випуску грошей не став моментом, коли виготовлені монети почали використовувати у побуті. До цього уряд вилучив діючі на той час купони і поступово в кишенях українців почали з’являтися гроші вітчизняного виробництва.

Через те, що на той час робились перші кроки для виробництва власних грошей в країні, дизайнери встигли добре поекспериментувати та вдосконалити дизайн національної валюти. На даний момент нумізмати особливо цінують монети, які випускалися лімітованим тиражем в якості експерименту. Сьогодні Українці використовують монети з номіналом у 10 та 50 копійок, а також монети у 1,2,5 та 10 гривень.

Буде не зайвим відразу зазначити, що не всі рідкісні монети коштують дуже дорого. Також потрібно розвіяти міф про те, що чим старіша монета — тим більше вона коштує. З однієї сторони це твердження є правдивим, але не повністю. Основний фактор, який впливає на ціну монети не її вік, а саме обмежений тираж та зовнішній стан. Варто пам'ятати про це у ту мить, коли до ваших рук потрапить потенційно цінна та старовинна монета. Якщо ви гадаєте, що у вашому гаманці лежить по справжньому цінна монета, краще всього показати її професіоналу і не робити поспішних висновків.

Дизайн та особливості українських монет

Украинские монеты: дизайн и особенности

Професіональні колекціонери використовують цілий список термінів для того, щоб охарактеризувати ту чи іншу монету та виділити її особливості:

  • Аверс — лицьова сторона монети.
  • Реверс — частина монети з зображенням герба
  • Гуртом називають бокову частину монети.

Саме зовнішній вигляд та стан монети напряму впливають на вартість того чи іншого екземпляру. Чим кращий стан, тим більше коштують рідкісні монети України. Найбільш дорогими екземплярами принято вважати 1 і 2 копійки, які були випущені у 1992 році до того моменту, як вони були запущені у побут. Окрім них, велику вартість мають наступні цінні монети України:

  • 10, 25 та 50 копійок, які були випущені у 1992 році.
  • 1 гривня випуском 1992 року.
  • 1, 5 та 10 копійок 1994 року випуску.
  • 25 копійок та 1 гривня 1995 року випуску.
  • 1,2,5 та 50 копійок 1996 року випуску.
  • 1 гривня 2008 року випуску.

Хто знає, можливо сучасні монети стануть рідкими экземплярами у майбутньому. Звичайно, якщо ви знайшли одну із вище перечислених монет існує вірогідність того, що вона чогось варта. Важливо, що цінуються саме унікальні монети України.

Перерахуємо декілька монет, які мають особливу цінність серед професіональних колекціонерів:

  • 1 копійка 1992 року випуску. ЇЇ вартість може збільшитися у декілька разів у тому випадку, якщо на зворотній стороні є зображення плодів калини. Якщо буква “й” у слові ”копійка” виділена жирним шрифтом можна вважати, що ви зіштовхнулися із справжнім ексклюзивом.
  • 1 копійка 1994 року випуску. Таку монету можна знайти виготовленою з незвичайних металів — існують стальні, срібні та золоті варіації. Такі екземпляри також прийнято вважати ексклюзивними, через що вони варті чималої суми.
  • 2 копійки 1992 року випуску. Такий екземпляр найбільш рідкісний та унікальний через зображення вузького вінка. Якщо вам вдалося знайти таку монету, у вас є шанс заробити декілька десятків тисяч гривень.
  • Монета номіналом у 2 копійки 1993 року випуску. Це саме той випадок, коли із усіх випущених монет уся партія є цінною. Це обумовлюється тим, що для їх виготовлення не був використаний алюміній.
  • 1 копійка 1996 року випуску. ЇЇ особливість обумовлена тим, що під час її випуску був використаний грубий шрифт.
  • 2 копійки 1996 року випуску, для виготовлення яких використовували незвичайні матеріали.
  • 10 копійок 1992 року випуску. Ця монета може мати декілька різних візерунків, у яких відрізняється кількість грон калини.
  • 50 копійок 2001 року випуску. Така дорога монета буде коштувати ще більше при умові, якщо вінок на ній буде розташований подалі від окантовки.

Всі вище перелічені дорогі монети України випускалися лімітованим теражем, тому кожна із них має виключну особливість та рідкість.

У чому полягає цінність нестандартних монет України

Нестандартные монеты Украины, в чем ценность?

Мало хто знає, звідки саме взялися унікальні та нестандартні українські монети. Все почалося тоді, коли на території заводу на Луганщині почалося виробництво і регулярні експерименти із дизайном і матеріалом, який використовується для виготовлення монет. Саме з 1992 до 1996 рік монети не випускалися в побут відразу, дизайнери постійно працювали над їх удосконаленням. Саме такі монети і є справжнім скарбом серед колекціонерів.

Особливо цінними вважають монети, при виготовлені яких були допущені похибки чи брак. У той час за таку помилку працівник міг бути позбавлений робочого місця, але у сучасному світі такі монети є унікальними та багато коштують.

Ознайомимося з переліком цінних та рідкісних монет України, за які сучасні нумізмати готові заплатити цілий статок:

  • Монета з номіналом 10 копійок 1994 року випуску. Така монета є унікальною та цінною лиш у тому випадку, коли вона має дві аверсні сторони.
  • 50 копійок без року виготовлення. Також зустрічаються екземпляри з подвійними реверсом.
  • 1 гривня, 50 копійок 1992 та 1996 року випуску. Зображення на цих монетах розташована під невеликим кутом.

Как определить ценность монеты?

Звичайно, це далеко не всі рідкісні монети, однак їх список стає все більш з кожним новим днем. Це відбувається через те, що монети випускаються і сьогодні і в майбутньому вони можуть стати цінними раритетами.

Цінні та рідкісні екземпляри

Самые дорогостоящие монеты в Украине

Звичайно, постійний пошук бракованих монет може бути прибутковим хобі, однак на території України існує велика кількість інших монет, які можуть принести гарний прибуток. Такі монети виготовляють лімітованими колекціями, деякі із них нараховують лише декілька екземплярів. Саме такі монети виготовляють для вшанування певної дати, ювілею чи події. Також вони можуть бути випущені для прибуткових інвестицій.

Саме такі лімітовані колекції випускаються з більш дорогих матеріалів, таких як срібло, золото чи біметал. Зазвичай вони обмежені у своїй кількості та вони швидко відправляються у колекції бувалих нумізматів. Варто зазначити, що придбання таких монет по кишені лише дуже заможним людям. Такі монети дуже цінуються, тому якщо ви отримали одну із них в якості подарунка, вам дуже пощастило.

Якщо ви плануєте стати власником однієї із таких монет, каталоги з усіма існуючими екземплярами можна знайти в Національному банку України та інших фінансових установах нашої держави. Звичайно, у каталогах вказується рекомендована ціна. Деякі із них можуть бути варті не однієї тисячі гривень. Наприклад, монета номіналом у 500 гривень, випуск якої стався під час “Євро-2012”, була виготовлена обмеженим тиражем у 500 копій. На даний момент колекціонери мають змогу продати таку монету більше ніж за 350 тисяч гривень.

Звичайно, такі монети не є межею для справжніх колекціонерів. У каталозі Національного банку України можна знайти монети, виготовлення яких відбувалося під замовлення. Маса деяких із них перебільшує 2 кілограми.

Найбільш дорогі монети українського виробництва

У цьому випадку представлені найбільш дорогі монети вітчизняного виробництва починаючи з 1992 року.

  • 2 копійки 1992 року — їх вартість може доходити до позначки у 8 тисяч гривень.
  • Копійка з номіналом в одну гривню 1992 року випуску, її вартість може досягати позначки в 4 тисячі гривень.
  • 5 копійок 1994 року випуску можуть вартувати більше ніж 4 тисячі гривень.
  • 25 копійок 2003 року випуску можуть коштувати 800 гривень; 25 копійок 1995 року випуску коштують до 600 гривень.
  • 1 копійка 1994 року випуску може бути варта 2,5 тисяч гривень.
  • 25 копійок 1995 року випуску були випущені тиражем у 20 тисяч екземплярів, через що їх вартість стабільно зростає. На момент написання цього матеріалу одна така копійка варта 1 тисячі гривень.
  • 1 гривня 1995 року чеканки, дуже часто потрапляє до рук звичайних людей. ЇЇ ціна дуже сильно залежить від стану дизайну. Ціна може варіюватися от 100 до 4 тисяч гривень.

Як можна визначити цінність монети

Щоб дізнатися, чи потрапила до ваших рук справді цінна монета, чи це звичайний дріб'язок, потрібно притримуватися декількох дуже простих, але корисних правил:

  • Магнетизм. Для перевірки цінності монети, особливо із жовтих видів металу, буде достатньо піднести її до магніту. Чим більший магнетизм, тим більше коштує екземпляр у ваших руках. Якщо звернути увагу на срібні монети, вони навпаки, не мають проявляти ніяких ознак магнетизму. В якості виключення варто зазначити 2 копійки 1992 та 1994 року випуску.
  • Гурт. Як ми вже зазначали раніше — це бокова частина монети.Така монета є цінною у тому випадку, якщо у неї немає зарубок. Монети номіналом у 1 чи 2 копійки мають свої виключення із цього правила.
  • Кут розміщення малюнку. Нумізмати особливо цінують екземпляри із зміщеним малюнком. Особливо цінні серед них копійки, малюнок котрих здвинутий на 95 та 180 градусів, такі представники світу нумізматики вважаються особливо цінними.

Ми рекомендуємо вам періодично перевіряти свій гаманець. Можливо, саме у цей час поки ви читаєте цю статтю, у вашій кишені лежить дуже цінна монета вартістю у кілька тисяч гривень.

Крім цього цінність монети можна визначити, якщо знати які особливості будуть враховані під час їх оцінки та подальшому продажі. Цінні та рідкісні екземпляри мають деякі відмінності, наприклад, монета номіналом у 2 копійки 1993 року випуску. Вона буде цікава колекціонеру через те, що майже усі партії були виготовлені при використанні різних типів металу. Звичайно, монети виготовлені із алюмінію нікого не цікавлять. Також варто звернути увагу на 5 копійок 1992 року випуску. Такі монети мають особливу цінність тоді, коли вони мають великі зарубки по боках, а також не проявляють ознак магнетизму.

Лімітовані колекції цінних монет

Лимитированные коллекции монет. Различие дорогих и обычных монет

Цінні монети України користуються популярністю і за кордоном. Нижче будуть зазначені лімітовані колекції монет, які користуються найбільшою популярністю:

  • Монета номіналом в 1 копійку 2000 року виготовлення. Унікальними вважають екземпляри, які мають перевернуте зображення реверсної частини.
  • Монета номіналом в 2 копійки 2001 року випуску має такі ж самі особливості, як і попередня.
  • 5 копійок 1990 та 1996 року випуску, на них можна знайти букву “М” під гербом.
  • Також колекціонери особливо цінують 1 гривню 1994 та 1996 року випуску.

Зазвичай такі монети випускалися в якості пробного тиражу та користуються великим попитом серед колекціонерів. Через те що таких монет дуже мало, їх цінність постійно зростає.

У тому випадку, якщо до ваших рук потрапила монета, яка на вашу думку може бути цінним та є унікальним екземпляром, найкраще у такій ситуації буде звернутися до людини, яка може оцінити її рідкість та сказати чого вона варта. Окрім вітчизняних монет великим попитом користуються монети, вироблені на території Великої Британії. Такі монети можна знайти з 1992 року випуску. Їх основна відмінність полягає у тому, що тризубець вдавлений в основу монети, а не виступає як у звичайних екземплярів. Така модель малюнку була створена ще під час розробки ескізів. На даний момент, в залежності від стану, вартість такої монети може досягнути до позначки у 2,5 тисячі гривень. Головне пам'ятати, що рідкісні монети постійно потрапляють до ваших рук, варто уважніше дивитися у свій гаманець. Звичайно, такі монети можуть не відразу знайти істинного шанувальника, тому варто періодично переглядати увесь дріб’язок, можливо вам випаде шанс знайти монету, яка може коштувати усієї вашої заробітної плати за цілий місяць.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...