? Как получить кредит?
Головна - Блог - Борги - Скільки потрібно не платити кредит, щоб потрапити в чорний список

Скільки потрібно не платити кредит, щоб потрапити в чорний список

Оформлюючи кредит в банку, позичальник впевнено погоджується із запропонованим графіком внесення платежів, дотримання якого не завжди можливе з різних причин. Найчастіше затримки з виплатами позик виникають в українців через проблеми з зарплатою, боргами або непередбачуваними ситуаціями, таких як госпіталізація або надзвичайна подія. У деяких випадках можна отримати відстрочку, але частіше кредитор дуже суворий стосовно повернення коштів, тому боржнику може загрожувати не тільки штраф, але і потрапляння в чорний список. У яких випадках це можливо і що робити, якщо тимчасово немає можливості погасити заборгованості, дізнаєтеся в цій статті.

Що буде, якщо не платити кредит?

Скільки потрібно не платити кредит, щоб потрапити в чорний список

Коли мова заходить про борги перед банком, українці часто не знають, як будуть розгортатися події і спираються на суб'єктивні і невірні оцінки, що заважають тверезо оцінити ситуацію. При виникненні невеликої заборгованості банк може не реагувати на це протягом 1-2 тижнів, після чого клієнтові буде ввічливо запропоновано погасити наявну заборгованість в повному обсязі і продовжити користуватися послугою. Якщо оплата боргу не відбувається, позичальникові телефонує співробітник відділу по стягненню боргів, тобто працівник банку, який вже більш наполегливо нагадує про необхідність повернення коштів.

Позовна заява на боржника подається тільки після закінчення 90 днів з моменту проведення останнього платежу по кредиту, а до цього часу звучать тільки усні погрози. Але передача справи до суду дуже рідкісний випадок, так як судовий розгляд тягнеться довго, а коштує дорого, особливо кредитору. Саме тому банки вважають за краще вирішувати питання в позасудовому порядку за допомогою колекторських фірм, які працюють з боржниками більш ефективно, ніж банківські відділи по стягненню. Незалежно від способу повернення грошей, боржник автоматично потрапляє в чорний список. Також, це відбувається в наступних випадках:

  • невиконання умов обслуговування кредиту;
  • часті прострочення по внесенню платежів згідно з графіком;
  • ухилення від виконання законних вимог кредитора;
  • надання недостовірної особистої інформації і шахрайство;
  • кілька поручительств за різними позиками.

Ці фактори можуть поєднуватися з роботою колекторів або судовим розглядом, гарантуючи боржнику потрапляння в чорний список, який представляє собою базу даних, де зберігається інформація про недобросовісних позичальників. Він може бути відкритим або закритим. Закритий тип відноситься до внутрішньої системи безпеки банку, яка відзначає громадян, обслуговування яких заборонено через несумлінне виконання боргових зобов'язань або інших причин. У відкритий чорний список потрапляють ті українці, хто навмисно ухилявся від виплати за позиками або його було заарештовано на шахрайстві.

У базі даних вказується персональна інформація позичальника, адреса прописки, місце роботи і офіційний розмір доходу, який дуже важливий для банку при розгляді заявки на отримання позики. Окремо додається кредитна історія, де розписані всі прострочення і затримки по виплатах кредитів, суми і терміни погашення. Можуть вказуватися дані близьких родичів або поручителів, якщо клієнт оформляв велику позику.

У яких випадках можна не платити кредит

Законно не виплачувати заборгованість перед банком можна тільки за рішенням суду, що трапляється вкрай рідко. Малоймовірність такого рішення пов'язана не тільки з зобов'язаннями позичальника перед кредитором, а й подачею судового позову на боржника взагалі. Причина, по якій банки неохоче вирішують проблеми заборгованостей в судовому порядку, не тільки в тривалості і вартості процесу, а й в ймовірності зміни умов виплати боргу, його часткового або повного списання, що можливе якщо:

  • вимоги банку незаконні і не відповідають прописаним в договорі;
  • позичальник довів факт махінації з боку банку;
  • претензії кредитора не обгрунтовані юридично;
  • при стягненні заборгованості були порушені закони і ущемлені права громадянина.

Довести все це дуже складно, але частіше просто неможливо, хоча в більшості випадків цього не потрібно взагалі. Суди нерідко йдуть на поступки боржникам, списуючи заборгованість за відсотками або навіть частину «тіла» кредиту, встановлюючи при цьому жорсткі вимоги щодо погашення боргів. Невиконання судової постанови загрожує накладенням арешту на зарплатний рахунок і навіть конфіскацією майна.

Як правильно не платити кредит

Як правильно не платити кредит

Судовий розгляд можна розглядати не тільки як важкий в моральному і фізичному плані процес, але і як хорошу можливість відтягнути термін повернення боргу і не платити по кредиту. При переведенні справи в судову площину, банк подає позов до мирового суду, який задовольняє його практично в автоматичному режимі без виклику іншого боку розгляду. Оскаржити таке рішення не складе труднощів в районній інстанції, написавши заяву за формою і приклавши до нього кредитну документацію.

Розгляд справи районним судом може тривати кілька місяців, після чого буде винесено рішення знову не на користь позичальника. В цьому випадку можна дочекатися підключення до справи судових приставів і подавати нову скаргу на банк за незаконні вимоги і нарахування процентної ставки вище обумовленої, що відбувається досить часто. У підсумку справа може «гуляти» по судах від 6 місяців і більше, під час яких відсотки по кредиту нараховуватися не будуть, а ймовірність списати частину заборгованості досить висока.

Судові розгляди спростять погашення одного кредиту, але якщо виникне необхідність отримати наступний, клієнт вже гарантовано буде в чорному списку. Щоб не допускати такого розвитку подій і уникнути попадання в ЧС, краще вчасно погашати взяті позики, зберігаючи можливість кредитуватися і надалі. Якщо терміново потрібні гроші, але банк відмовляється їх видавати, можна взяти онлайн позику з поганою кредитною історією в компанії MyWallet, яка не перевіряє кредитну історію і не вимагає довідки про доходи, застави або поручителів.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...