? Как получить кредит?
Головна - Блог - Пільги та субсидії - Порядок і особливості нарахування субсидій у 2018 році

Порядок і особливості нарахування субсидій у 2018 році

Уже в 2018 році до українців прийдуть істотні зміни по обчисленню субсидії. Вже з травня 2018 року Кабінет міністрів України прийняв Постанову №329, де розробляють новий план до жителів, які мають право на грошову допомогу, також зміни будуть діяти і на пільгові категорії населення.

Підрахунок субсидій: зміни в Україні з травня 2018 року

Підрахунок субсидій: зміни в Україні з травня 2018 року

Введення змін до програми по нарахуванню субсидій показали ряд змін до постанови, ось кілька з них:

  • Субсидію не нараховуватиметься, якщо в сім'ї є автомобіль, який випущений менше чим 5 років назад. Це правило не ставитися тільки тих засобів пересування, які видаються організаціями соціального захисту;
  • Весь прибуток, який йде від здачі нерухомості в оренду, також повинен бути вказана в спеціальному рядку "Інші доходи";
  • Якщо громадянин України є власником квартири площею в 120 квадратних метрів або ж будинком площею в 200 метрів квадратних, то йому необхідно буде сплатити всю суму комунальних послуг. Винятком є ​​великі будинки сімейного типу, а також приміщення для прийомних сімей;
  • Ще один дуже спірний і не до кінця зрозумілий пункт, де сказано, що всім жителям працездатного віку, які хочуть отримати субсидію, але не працевлаштовані необхідно стати на облік до місцевого центру зайнятості.
  • Але на практиці це не зовсім так, адже в новій постанові сказано: "... зареєстровані в службі зайнятості як такі, що шукають роботу, і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості", або просто необхідно вчитися на денній формі навчання не в центрі зайнятості. Якщо коротко, то просто стояти на обліку і отримувати субсидію не вийде. Дана зміна ще вимагає деяких поправок і точності в розпорядженні.
  • Напевно зміна буде радувати більшість населення, адже так звана норма споживання газу складе 4,5 м на одиницю площі приміщення. На електричне опалення буде виділятися 30 кВт на метр.
  • Для непрацюючих і непрацездатних громадян, у яких розмір житла вище норми, субсидія може бути збільшена більш ніж на третину;
  • ОТГ в праві приймати письмові звернення від громадян і передавати їх в органи соціального захисту населення;
  • Аліменти більше не будуть братися для розрахунків субсидії;
  • Переплати за лічильниками, які утворилися невитраченою субсидією, тепер будуть розподіляти по всіх послугах;

Заява на нарахування субсидії буде приводом для обстеження органами соціального захисту матеріально побутових умов. На підставі акта буде прийматися рішення про призначення допомоги.

За яких умов можуть зупинити субсидію?

За яких умов можуть зупинити субсидію? Чому зупинили субсидію? Відмова в субсидії

Ось кілька основних умов, при яких можуть зупинити субсидію:

  • Якщо одну з послуг відключили за несплату;
  • Якщо у громадянина є заборгованість понад 340 гривень;
  • Якщо 2 місяці не було сплачено обов'язковий платіж по субсидії.

Нові заяви громадяни можуть подати з початку нового опалювального / неопалювального сезону.

Для нарахування субсидії необхідно буде:

  • Вказати в договорі про те, що громадянин згоден з обробкою банківських карт і рахунків;
  • Декларувати майно не прописаних членів сім'ї, а їх дохід також буде братися до уваги;
  • Вказати прибуток від здачі майна в оренду.

Тому необхідно бути уважним і зібрати весь пакет документів для оформлення субсидій.

Попередні зміни

При розрахунку субсидії важливо. Що необхідно враховувати в розрахунку субсидії

Субсидія може бути відкрита тільки тому, хто проживає в квартирі і на ім'я якого відкрити рахунок по оплаті послуг ЖКГ. Якщо квартира або будинок на якому лежить субсидія здається в оренду і в договорі зазначено, що орендар платить за комунальні послуги, тоді він має право оформити субсидію на своє ім'я не будучи прописаним в даному житлі.

При розрахунку субсидії важливими є:

  • Кількість людей зареєстрованих в будинку;
  • Сукупний дохід сім'ї за рік;

Розмір комунальних послуг і квартплати згідно з нинішніми тарифами.

На відміну від попередніх років, обмеження щодо матеріального забезпечення та наявності приватної власності у осіб, які претендують на оформлення субсидії - були зняті. Обов'язковою підставою для зняття субсидії буде придбання зроблене членом сім'ї на суму в 50 000 гривень.

Підрахунок загального прибутку сім'ї включає більшість видів доходів, одержуваних усіма зареєстрованими в будинку або квартирі мешканцями. В даному випадку сюди можна віднести не тільки заробітну плату, але і стипендію, пенсію та інші доходи з урахуванням всіх податків.

Тут можна виділити ті доходи, які не враховуються і не вплинуть на оформлення субсидії:

  1. Соціальна допомога на виховання дітей-сиріт і на дітей позбавлених опіки;
  2. Пільги від держави (разові);
  3. Допомога переміщеним усередині країни громадянам;
  4. Прибуток з банківських депозитів.

Звичайно, тут можна згадати про багатьох пільговиків. Громадянам, яким надають пільгу висуваються окремі умови щодо отримання субсидії - при такому розташуванні громадянин має право або скористатися пільгою при оплаті квартплати, або ж отримувати субсидією.

Якщо порівнювати з попередніми роками, то з'явилися деякі зміни, які дають можливість отримувати субсидію:

  1. Громадянам які не працевлаштовані та не стоять на обліку в центрі зайнятості;
  2. Ті, хто має більше двох автомобілів;
  3. Орендодавці;
  4. Ті, хто має більше одного об'єкта житла;
  5. Громадяни, які здійснили покупку на 10 і більше прожиткових мінімумів.
  6. Якщо розраховувати субсидію за прибуток непрацюючих людей, тоді приймається сума, яка еквівалентна двом прожитковим мінімумам.

У 2018 році нарахування субсидії буде збільшено на період до 12 місяців, у порівнянні з 2015 роком, коли субсидію можна було отримати на період 6 місяців.

Як можна самостійно розрахувати субсидію на житло?

Як можна самостійно розрахувати субсидію? Самостійний розрахунок субсидії. Що важливо. Як заповнювати заяву та декларацію

Одним з впроваджень Кабінету Міністрів України стала диференціація відсотка обов'язкового платежу при оплаті комунальних послуг. Тепер цей відсоток залежить від загального доходу всіх проживаючих у квартирі або будинку членів сім'ї. Виходить, що субсидія буде такою ж як і витрати на оплату послуг ЖКГ.

Для того, щоб розрахувати субсидію в 2018 році, необхідно скористатися нескладної формулою:

                                                                                        Ро = Кд / Кг х Рг

  • Де Ро - це та сума, яку мешканці квартири повинні платити за комунальні послуги;
  • Кд - це коефіцієнт доходу жителів квартири або загальний дохід всіх жителів в перерахунку на одного члена сім'ї;
  • Кг - це коефіцієнт прибутку який дорівнює двом прожитковим мінімумам на одного жителя в місяць;
  • Рг - це базова норма плати за комунальні послуги, що дорівнює 15%.

При таких розрахунках можна дізнатися чи буде сім'я отримувати субсидію чи ні. Отримувати субсидію матимуть право жителі, витрати на квартиру яких перевищують розміри обов'язкового платежу. Для того, щоб розрахувати відсотки обов'язкової сплати, необхідно порахувати прибуток всіх членів сім'ї за останні півроку.

Звичайно, такі розрахунки тільки поверхнево можуть визначити, налічуватиметься субсидія чи ні, адже є багато факторів про які вже було написано вище, і які також грають значну роль в отриманні субсидії.

Монетизація субсидій в Україні

Монетизація субсидій в Україні

Перераховані вище зміни в порядку нарахування субсидії для громадян України на сьогоднішній момент обговорюються не тільки чиновниками, але і звичайними громадянами України. Адже на 2019 рік планується запровадити монетизацію субсидій і часто це супроводжується суперечливим поясненням.

Для того, щоб розуміти про що мова, дня початку необхідно зрозуміти, що таке монетизація і навіщо вона необхідно, в чому її суть.

Монетизація субсидії: що це?

На сьогоднішній день субсидія в Україні дорівнює поняттю "знижка" деяким групам населення.

Сама монетизація передбачає змінити всю структуру і перераховувати на спеціальні рахунки певні суми для того, щоб громадяни могли оплатити комунальні послуги, сюди також входить плата за опалення, вивезення сміття, обслуговування будинку та прибудинкової території, а також постачання гарячої та холодної води і газ.

Як буде відбуватися перехід на монетизацію?

Міністерство соціальної політики України вже з 1 січня 2019 роки планує перейти на монетизацію субсидії. Спершу нове впровадження зможуть відчути на собі жителі будинків ОСББ на думку депутатів, таке впровадження допоможе поліпшити всю систему і усунути недоліки, для подальшого поширення монетизації субсидій.

Що входить в перший етап монетизації?

У першому етапі монетизації субсидії буде входити:

  1. Для мешканців будинків будуть нараховуватися внески, які будуть включати в себе нарахування суми за будинок і прибудинкову територію, комунальні послуги в повному розмірі без вирахування субсидії;
  2. Кошти бюджету відповідних категорій витрат будуть перераховуватися на рахунок з поіменної деталізацією сум кожного співвласника, яка і буде розподілена між мешканцями;
  3. Таке об'єднання власників виробляє залік отриманих сум і таким чином скорочують нарахування.

Другий етап монетизації субсидії

На наступному етапі буде відбуватися випуск карток для зарахування на них субсидії. На сьогоднішній момент поки не ясно які банки будуть брати участь у видачі таких карт.

Також, першими хто отримає такі карти будуть жителі будинків ОСББ. Вже після отримання таких карток вся система розпочне повноцінно працювати і тоді можна буде визначити всі нюанси і виправляти всі недоліки або проблеми, які виникнуть (якщо такі будуть).

Чому з'явилося нове положення про субсидії в Україні?

Так як в 2018 році були внесені зміни до Положення про субсидії в Україні і як вважає Андрій Рева, даний документ є підготовкою до наступного етапу - монетизації субсидії в 2019 році.

Чому з'явилося нове положення про субсидії в Україні?

Необхідно відзначити, що такі зміни в субсидії стали результатом переговорів з європейськими партнерами, які переконували в тому, що саме адресність допомоги, що надається позитивно вплине на всі подальші процеси пов'язані з субсидією.

Таким чином саме монетизація субсидій надасть громадянам України мотивацію, оскільки даний спосіб безпосередньо поділитися живими грошима і можливістю економити ресурси. Таким чином громадяни які мають субсидію будуть більш дбайливими платниками і звичайно ж буде підвищуватися зв'язок і шанобливе взаємовідношення між самим платником і постачальником послуг.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...