? Как получить кредит?
Головна - Блог - Пільги та субсидії - Види соціальної допомоги населенню України

Види соціальної допомоги населенню України

Соціальні гроші виплачують спеціальним групам населення, а саме багатодітним сім'ям, малозабезпеченим, дітям з неповних сімей, а також різним соціальним групам по працездатності і непрацездатності людей (ветерани, інваліди, пенсіонери та інші).

Розмір таких виплат залежить від середнього рівня зарплати сім'ї і від гарантованого прожиткового мінімуму або ж суми мінімальних виплат кожного члена сім'ї.

Як нараховується соціальна допомога для різних категорій населення?

Як нараховується соціальна допомога для різних категорій населення?

Малозабезпеченою буде сім'я у якої середньомісячний дохід всіх, хто заробляє буде нижче прожиткового мінімуму для всіх членів сім'ї. Для кожної сім'ї такий прожитковий мінімум буде різний.

У законі про державну соціальну допомогу, розмір соціальних виплати буде визначатися як різниця між сумою гарантованих мінімумів для кожного члена сім'ї та її середньомісячного загального заробітку, який не повинен бути більше ніж 75% всієї суми прожиткового мінімуму для всієї родини. Тобто, розмір прожиткового мінімуму є визначальним фактором, який вирішує чи потрібна соціальна допомога родині.

Так, гарантований мінімум для працездатних людей є 21% прожиткового мінімуму. Ще в 2017 році його розмір був 336 гривень, але зараз з 1 грудня 2018 року його будет 1 858 гривень.

На сьогоднішній день державна допомога пенсіонерам та інвалідам - прожитковий мінімум становить всі 100%.

А ось гарантована допомога для дітей залежить від їх віку, наприклад дітям до 6 років і з 6 до 18-ти років на сьогодні становить 85% прожиткового мінімуму. А для тих, хто вчитися і старше 18 років але молодше 23 років такий прожитковий мінімум вважається як для працездатних громадян.

Для дітей які виховуються в малозабезпечених сім'ях (крім дітей інвалідів) становить 10%. А ось для дитини, який проживає і виховується тільки одним з батьків або ж дитини-інваліда або ж якщо батьки дитини є інвалідами першої або другої групи - прожитковий мінімум становить 20%.

Крім такої допомоги, держава виділяє таким дітям додаткові кошти.

Як оформити державну допомогу?

Як оформити державну допомогу? Чому можуть відмовити?

Ті громадяни України, які мають соціальні гарантії, повинні відвідати центр соціальної допомоги за місцем своєї прописки і подати необхідну заяву. Для того, щоб підтвердити особистість адресата, рівень заробітку, заявнику необхідно надати ряд документів, а саме:

  1. Довідку про доходи за останні півроку;
  2. Виписку про стипендії і її розмірі;
  3. Довідку про виплати допомоги по безробіттю з місцевого центру зайнятості;
  4. Документи, які підтверджують наявність земельної ділянки та інше.

Весь пакет документів повинен бути максимально зібрано, адже в іншому випадку заява можуть не підтвердити і не схвалити.

В яких ситуаціях можуть відмовити в соціальних допомог?

Саме рішення соціальними службами буде визначатися в період від 10-ти робочих днів. Абсолютно всі випадки вимагають індивідуального підходу, адже у всіх людей різні обставини і дохід громадян відрізняються. В даному випадку категорично не можна вносити неправдиві свідчення, адже це може скінчитися дуже поганими наслідками.

Наприклад, не мають права на соціальну допомогу ті сім'ї, які мають у своїй власності більше двох машин, або нерухомості (норма 21 метр квадратний на одну людину і + 10,5 метрів квадратних на сім'ю).

Відхилено заяву може бути і з тієї причини, що сім'я за останній рік зробила покупку, яка перевищує в 10 разів величину їх прожиткового мінімуму. У декларації заявник вказує все своє майно, яка подається разом із заявкою. Період з такої допомоги встановлюється на 6 місяців, потім людині повторно необхідно буде збирати весь пакет документів і заново подавати заяву. Така процедура може не сподобатися заявнику, але таким чином соціальні служби можуть перевірити, як змінилося фінансове становище сім'ї, адже за півроку могло багато змінитися.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...